https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemrel-zakladatel-vyzkumu-lavin-v-krkonosich-valerian-spusta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemřel zakladatel výzkumu lavin v Krkonoších Valerian Spusta

12.6.2018 06:25 | ŠPINDLERŮV MLÝN (ČTK)
Ve věku 86 let v pátek 8.6.2018 zemřel zakladatel výzkumu a sledování lavin v Krkonoších a horský záchranář Valerian Spusta (na  obrázku). Již za svého života se stal legendou krkonošské horské služby.
Ve věku 86 let v pátek 8.6.2018 zemřel zakladatel výzkumu a sledování lavin v Krkonoších a horský záchranář Valerian Spusta (na obrázku). Již za svého života se stal legendou krkonošské horské služby.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Ve věku 86 let v pátek 8.6.2018 zemřel zakladatel výzkumu a sledování lavin v Krkonoších a horský záchranář Valerian Spusta. Již za svého života se stal legendou krkonošské horské služby. Včera to sdělil mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.
 

Spusta se lavinové problematice systematicky věnoval od počátku 60. let minulého století a významně se zasadil o její podrobné popsání v Krkonoších. Jako lavinový expert spolupracoval i se Správou Krkonošského národního parku. Osobně byl u většiny velkých lavin posledních desetiletí. I u té nejtragičtější z 20. března 1968, kdy na polské straně Krkonoš masa sněhu v lokalitě Biały Jar usmrtila 19 lidí.

Spusta se narodil 1. dubna 1932 ve vsi Sološnica v Malých Karpatech na Slovensku. Do Krkonoš přišel v polovině 50. let, pracoval při svážení dřeva. Profesionálem krkonošské horské služby se stal v roce 1960 a strávil u ní 35 let. Spusta byl spoluautorem publikace Laviny v Krkonoších, která byla vydána pro větší informovanost veřejnosti o lavinové problematice.

"Byl pro nás nejen skvělým kolegou, obětavým a vynikajícím záchranářem a naprostým profesionálem. Byl především opravdovým kamarádem, na kterého jsme se všichni mohli spolehnout jak během náročných záchranářských zásahů, tak i v osobním životě," uvedl náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

V roce 2011 se Spusta stal jedním z prvních držitelů Ceny ředitele Správy KRNAP. Ocenění se uděluje za významný přínos pro Krkonoše a národní park. Letos cenu KRNAP dostal in memoriam i Spustův bratr Štefan, který spolu s kolegou Janem Messnerem zahynul v lednu 1975 při záchraně člověka na vrcholu Sněžky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist