https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zhotovitele-spalovny-u-melnika-chce-cez-vybrat-do-konce-roku-2022
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zhotovitele spalovny u Mělníka chce ČEZ vybrat do konce roku 2022

9.2.2021 02:01 | HORNÍ POČAPLY (ČTK)
Středočeský kraj je nejlidnatějším regionem v ČR a vyprodukuje nejvíc komunálních odpadů ze všech krajů včetně Prahy. Ilustrační foto
Středočeský kraj je nejlidnatějším regionem v ČR a vyprodukuje nejvíc komunálních odpadů ze všech krajů včetně Prahy. Ilustrační foto
Zhotovitele spalovny v Horních Počaplech u Mělníka chce firma ČEZ vybrat do konce roku 2022. Zařízení zvané ZEVO (zařízení na energetické využití odpadů) má sloužit pro likvidaci komunálního odpadu a výrobu tepla. Investorem stavby je právě energetická společnost ČEZ, investice bude v řádech několika miliard korun, přesná částka bude známa po dokončení tendru, sdělila ČTK mluvčí ČEZ Alice Horáková. Podle zákona začne v roce 2030 v ČR platit konec skládkování, proto je třeba zajistit likvidaci odpadu jiným způsobem.
 

Koncem loňského roku ČEZ uveřejnil tendr na výstavbu spalovny, jeho součástí je i zhotovení projektu. Až po jeho zpracování bude možné požádat o stavební povolení. "Samotnou výstavbu ZEVO odhadujeme na cca dva až tři roky," uvedla Horáková.

Roční kapacita plánovaného zařízení je stanovena na 320 000 tun ročně. "V našich úvahách počítáme jak s postupným snižováním produkce odpadu, tak se zvyšováním míry jeho separace pro následnou recyklaci," doplnila mluvčí.

Středočeský kraj je nejlidnatějším regionem v ČR a vyprodukuje nejvíc komunálních odpadů ze všech krajů včetně Prahy, množství odpadu každoročně stoupá. V roce 2019 činila produkce komunálního odpadu ve středních Čechách 815 000 tun, v roce 2010 to bylo 642 000 tun. "V roce 2019 směřovalo v kraji na skládky 574 000 tun komunálních odpadů, tedy plných 70 procent, celorepublikový průměr je přitom 46 procent a do roku 2035 bude muset klesnout na maximálně 10 procent," popsala Horáková.

Projekt výstavby ZEVO společnost ČEZ připravila podle mluvčí na základě žádosti ze strany Středočeského kraje, který se snaží odpadovou problematiku řešit s dostatečným předstihem. "Využití odpadu pro výrobu tepla je v souladu s principy oběhového hospodářství a je běžné v řadě zemí EU (Německo, Rakousko, Švýcarsko, Norsko, Finsko, Dánsko, Belgie a další)," dodala Horáková.

Před několika lety vznikla proti výstavbě zařízení petice, členem petičního výboru je Jindřich Petrlík z ekologické organizace Arnika. Podle informací z webu www.arnika.org ji k dnešnímu dni podepsalo téměř 4500 lidí. Obávají se například dopravní zátěže či nárůstu emisí. Podle organizace se dá odpad zredukovat na třetinu i důsledným tříděním, kompostováním a recyklací.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

9.2.2021 06:36
Jen tak dál, jen ta kapacita by měla být vyšší, pokud je správné číslo co by se dalo spálit (574 000 tun).
No a ještě něco na Moravě 2x a ve východních Čechách.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.2.2021 07:01 Reaguje na Vladimír Hošek
hlupáku.... ani nevíte čemu tleskáte....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

9.2.2021 07:42 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Na to vaše dnešní extempore lze jen říci "psi štěkají a karavana jde dál".

Jen tak na okraj jakou kapacitu ve spalovnách má Německo a jakou Česko.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.2.2021 06:59
Jak je někde ve hře ČEZ, tak se vždy jedná o nějakou levárnu....

Stejně jako když se vede účelově diskuse o stavbě JE, ani v tomto případě si aktéři prasárny ZEVO nedělají starosti s tím, že by třeba měli říkat veškeré informace a že by se téma nemělo stát účelově pokřiveným/osekaným.....

Stejně jako se účelově osekala diskuse ohledně JE pouze na to jestli ji bude stavět západ nebo východ se zde účelově neuvádí vůbec v potaz fakt, že SPALOVÁNÍ JE AŽ POSLEDNÍ MOŽNOST V NAKLÁDÁNÍ Z ODPADY.... žádná zmínka o všem co by tomu mělo předcházet.... rovnou co se dnes skládkuje, tak se bude spalovat..... NEZODPOVĚDNÉ A TRESTUHODNÉ POČÍNÁNÍ!

JDE ZASE JEN A POUZE SYSTÉMOVOU KORUPCI SOUČASNÉHO VLÁDNÍHO KABINETU A NA NĚ NAPOJENÉ ŠMEJDY A DOHOZENÍ ZAKÁZKY ZA MILIARDY TĚM SPRÁVNÝM LIDEM O NIC JINÉHO TU NEJDE!

Babiš se Zemanem se snaží z této země udělat opět jeden velký státní podnik a zatím se jim to podle všeho velice daří.... zdatně jim v tom sekundují hlupáci zdegenerovaní komunismem, kterým demokracie a rovná soutěž nic neříká.....

Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.2.2021 10:55 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Diskuse se zanečně omezuje/zakazuje hlavně v případě, když se položí otázka, co se vlastně s tím vytříděným odpadem dějě.

Hrajeme si na superekology a prsíme se, kolik odpadu vytřídíme, ale co se s ním děje, o to se nezajímáme - typipické přístup ekologů: to snadné začít, velké problémy s tím způsobené nechat na jiné a nadávat jim, když se to nedaří řešit.

Fabrika na zpracování odpadu není nic jiného, než chemička. Není to pro ekology sprosté slovo?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.2.2021 07:13
TATO ZEMĚ POTŘEBUJE ŘÁDNÝ KLISTÝR A JÁ DOUFÁM, ŽE PO ŘÍJNOVÝCH VOLBÁCH SE KONEČNĚ DOSTAVÍ..... VŠECHNO JE TO CHYBA HLADKÉHO PŘECHODU MEZI TOTALITOU A "RÁDOBI KAPITALISMEM"..... PO REVOLUCI MĚLA PŘIJÍT OČISTA A TO ŘÁDNÁ!!!

TÍM, ŽE NEPŘIŠLA, TAK SI ŠPÍNU MINULOSTI NESEME STÁLE DÁL A TA NÁS OPĚT VRACÍ ZPĚT NA ZAČÁTEK DO ROKU 89....... V NĚKTERÝCH BODECH UŽ I PŘED TENTO ROK....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.2.2021 08:22 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Caps Lock
Odpovědět
li

9.2.2021 19:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Nevim co má vláda spojené se spalovnou.Myslím,,že špínu minulosti si nese každá země tak z nás nedělejte exoty.A ještě otázka ohledně toho odpadu,jak to chcete řešit vy?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.2.2021 07:46
Plně souhlasím, že nejlepší je nevyprodukovaný odpad.

Dobrá otázka je , co s tím vyprodukovaným ? Spalovny jsou nejlepším řešením z dosažitelných - výroba tepla a energie z odpadu.
Přísné emisní limity a filtrační technologie zajistí ochranu veřejného zdraví v dostatečné míře.

Nevím, kde se tady bere taková averze vůči spalovnám, ve Vídni ji mají ve městě, Praha a Brno taky a nevidím, že by tam řádila černá smrt.

A kdyby ČEZ měl pod čepicí šel by do plazmatického zplyňování , kde de facto jsou skoro 0vé emise , obdobné technologie najdete např. na letadlových lodích USA.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

9.2.2021 08:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Když jsem se poprvé seznámil s touto technologií, tak jsem byl nadšen. Teď již jsem velmi skeptický, protože když jsem projevil zájem, aby mi Westinghaus tuto technologii ukázal v praxi (kapacita aspoň 100 000 tun) tak nastalo kličkování. Nejdřív Itálie pak Velká Británie, stále nefunkční stavby. Pak nabídli Japonsko, zástupce spolku tam letěl a ukázali mu úplně jinou technologii.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.2.2021 09:00 Reaguje na Vladimír Hošek
Ty štace až na Itálii znám, technologie funguje spolehlivě v menším rozsahu a ten je k dosažení.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.2.2021 09:20
Pane Kašpárku to jste vymyslel svojí hlavou? Pokud ano,
tak běžte do politiky, ať je v ní zase více legrace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist