https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zhruba-70-aktivistu-protestovalo-na-mlecne-farme-na-pardubicku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zhruba 70 aktivistů protestovalo na mléčné farmě na Pardubicku

8.10.2023 18:58 | DOLANY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zhruba 70 aktivistů dnes na mléčné farmě v Dolanech na Pardubicku protestovalo proti údajně nehumánnímu chovu krav a telat. Areál, který patří Agrodružstvu Klas Křičeň, na výzvu vedení družstva opustit odmítli. Po následném příjezdu policie aktivisté uposlechli výzvy k opuštění farmy a z areálu odešli. "Nyní probíhají úkony k jejich ztotožnění," řekla ČTK mluvčí policie Andrea Muzikantová. Neoprávněným vniknutím na soukromý pozemek se policie podle ní dál zabývá.
 

Aktivisté si kolem 11:30 sedli k venkovním boudám v areálu farmy, v nichž se odchovávají mladá telata. Na sobě měli jednorázové hygienické overaly a drželi různé transparenty. Kolem 13:00 přijeli zástupci Agrodružstva Klas, kteří zavolali policii. Policie na místo vyslala pořádkovou jednotku, celkem zasahovalo kolem 20 policistů. Farmu aktivisté opustili zhruba ve 14:00.

"Smyslem akce je upozornit na praktiky mlékárenského průmyslu, který běžně odebírá telata matkám v průběhu 30 minut až 12 hodin po porodu. Pro zvířata je to utrpení. Většina veřejnosti o tom neví," řekla ČTK mluvčí aktivistů. Své jméno neuvedla. Zvířata se podle aktivistů zneužívají k výrobě potravin. Dnešní akci aktivisté podle mluvčí nikomu nehlásili.

Aktivisté podle předsedy družstva Ladislava Štěpánka vnikli do uzavřeného prostoru farmy a porušili pravidla veterinárních opatření. "Mohou do chovu šířit jakoukoliv nákazu," řekl ČTK. Družstvo podle něj dobytek chová v souladu s veterinárními předpisy a nařízeními Evropské unie. "Chov je pod veterinární kontrolou. Každé tele má svůj životní prostor, vše je kontrolováno rámci programu welfare," řekl.

Agrodružstvo Klas hospodaří na 3500 hektarech půdy. V kravíně v Dolanech chová základní stádo 700 kusů dojnic ve volné boxové stáji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AI

Animoid II

9.10.2023 09:49
"běžně odebírá telata matkám v průběhu 30 minut až 12 hodin po porodu". Tato věta, ač zní divoce, vůbec nic nevypovídá o způsobu chovu a nedává smysl. 30 min po porodu! to mohlo vzniknout pouze v hlavě amatéra, který nic netuší o porodu u krávy o mlezivu atd.o době odstavu telat. Více vzdělání a sebereflexe by těmto aktivistům prospělo a přidalo na věrohodnosti.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

9.10.2023 11:06 Reaguje na Animoid II
mezery v informacích sice mají ale to oddělování telat od matek není zrovna O.K. welfare.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

9.10.2023 11:34 Reaguje na radim buffalo tobias
Ovšem je otázka, jestli pokud tele necháte u matky (teoreticky, ve stájích bych si to nedokázala představit z hlediska organizace práce, přístupu k dojení, udržení zdraví telat kvůli pobytu v infekčním prostředí) a odstavíte ho v 6 - 8 měsících, jde o šetrnější přístup. Tele s matkou si vazbu nějakou chvíli vytvářejí. Čím kratší dobu na to budou mít, tím rychleji se přizpůsobí oddělení a telata se začnou socializovat s ošetřovateli. Zažil jste u masných krav odstav telat v 6 - 8 měsících? Týden řev na celou vesnici a krávy klidně probourají ohradu, aby si došly pro mládě. Odstav po narození (třeba po prvním napití) je podle mé zkušenosti mnohem šetrnější jak ke kravám, tak k telatům.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

11.10.2023 08:22 Reaguje na Marcela Jezberová
1*
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.10.2023 18:31 Reaguje na radim buffalo tobias
1*
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist