https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zitra-probehne-nejvetsi-presun-nosorozcu-z-evropy-do-afriky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zítra proběhne největší přesun nosorožců z Evropy do Afriky

22.6.2019 01:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pětici nosorožců čeká v neděli téměř třicetihodinová cesta do národního parku Akagera ve Rwandě. Tu stráví každý ve své přepravní bedně. Na pobyt v ní si nejdříve musí postupně zvyknout.
Pětici nosorožců čeká v neděli téměř třicetihodinová cesta do národního parku Akagera ve Rwandě. Tu stráví každý ve své přepravní bedně. Na pobyt v ní si nejdříve musí postupně zvyknout.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Safari Park Dvůr Králové / facebook.com
Zítra přepraví Safari Park Dvůr Králové do Rwandy pět nosorožců černých východního poddruhu, jež jsou v přírodě kriticky ohrožení. Jedná se o největší transport nosorožců z Evropy do Afriky v historii. Cesta pěti zvířat, z nichž tři pocházejí ze safari parku a dvě z dalších evropských zahrad, začne v časných ranních hodinách ve Dvoře Králové, kde se na přesun od listopadu 2018 připravuje celá pětice společně. Informuje o tom Safari Park Dvůr Králové.
 

Ve volné přírodě zbývá přibližně 5 000 nosorožců černých, z nichž právě východního poddruhu je na světě už jen několik stovek. Budoucnost těchto zvířat ohrožuje zejména poptávka po nosorožčí rohovině, s níž se nelegálně obchoduje především v jihovýchodní Asii.

„Po příjezdu do Akagery budou zvířata umístěna do tzv. bom – menších výběhů ohraničených dřevěnými kůly. Později se přesunou do větších výběhů a finálním krokem bude jejich vypuštění do severní části parku, kde se budou moct volně pohybovat. Věřím, že si nosorožci na svůj nový africký domov úspěšně zvyknout a začnou se tam co nejdříve rozmnožovat,“ říká Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

Pro převoz byli koordinátorem chovu vybráni tři samice a dva samci, v rozmezí od dvou do devíti let. Tři z nich, Jasiri, Jasmína a Manny, pocházejí z dvorského safari parku, samice Olmoti je z anglické zoo Flamingo Land a Mandela se narodil v Ree Park Safari v Dánsku. Nosorožci budou rwandské vládě, která spolu s organizací African Parks řídí akagerský národní park, darováni. Patronkou převozu se stala modelka Veronika Vařeková, jež rovněž pomáhá s fundraisingem celého projektu.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Oliver Le Que / Safari Park Dvůr Králové

Všech pět nosorožců podstupuje ve dvorském safari parku několikaměsíční trénink, který zvířata připraví na téměř 30 hodin trvající cestu, jež budou trávit v přepravních bednách. Nosorožci budou během transportu při vědomí, pravidelně krmeni i napájeni a po celou dobu bude jejich zdravotní stav spolu s ošetřovateli z dvorského safari parku kontrolovat africký veterinář a odborník na transporty Pete Morkel.

Národní park Akagera splňuje v současné době všechny předpoklady pro úspěšné začlenění nově příchozích zvířat do africké přírody. Navzdory tomu, že tam v důsledku pytlačení a tragické občanské války byli všichni nosorožci do roku 2007 vyhubeni, podařilo se novému vedení parku situaci během pár let zásadně změnit a úspěšně obnovit chod celé rezervace. Od roku 2010 byla uskutečněna či zpřísněna mnohá bezpečnostní opatření a povedlo se tak do tří let snížit množství upytlačených zvířat o 97 procent. V roce 2017 se tak do Akagery mohli vrátit první nosorožci. Z Jihoafrické republiky tam bylo dopraveno 18 zvířat, která nyní žijí v jižní části národního parku. Dva roky před tím našla v parku nový domov také dovezená smečka lvů.

„Na tyto okamžiky jsme se připravovali řadu let a jsme šťastní, že se velké úsilí zaměstnanců parku ve spolupráci s rwandskou vládou začalo vyplácet,“ říká ředitel Akagery Jes Gruner. „Transport pěti evropských nosorožců je nejen největším převozem nosorožců z Evropy do Afriky, ale také ukazuje, co vše je možné, když se spojí významné instituce na poli ochrany zvířat,“ dodává.

„Příjezd pěti nosorožců z evropského chovu ještě více pozvedne rozmanitost přírodního ekosystému v Akageře. Úspěšná spolupráce s našimi přáteli z Evropy jen dokazuje velké odhodlání chránit přírodní bohatství naší země. Dodnes se ve všech čtyřech rwandských parcích podařilo pytlačení téměř vymýtit a jsme si tak jistí, že pětice nosorožců bude v novém domově jenom prospívat,“ zakončuje Clare Akamanzi, výkonná ředitelka Vládní rady pro rozvoj Rwandy (Rwanda Development Board).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

22.6.2019 20:27
Mám obrovskou radost, že naše ZOO spolupracuje zrovna s organizací African Parks, pod kterou jsou všechny jimi provozované národní parky ve fantastickém stavu.
https://www.africanparks.org/campaign/rhinos-return-rwanda-2019
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist