https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-chce-medveda-v-regionu-odstrelit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj chce medvěda odstřelit

22.10.2018 14:42 | ZLÍN (ČTK)
Na odstřelu by chtěl hejtman spolupracovat s policií, která by mohla zvíře vyhledat pomocí termovize. Ilustrační snímek.
Na odstřelu by chtěl hejtman spolupracovat s policií, která by mohla zvíře vyhledat pomocí termovize. Ilustrační snímek.
Zlínský kraj chce odstřelit medvěda, který se od září pohybuje v regionu a zabil již dvě desítky ovcí a další zvířata. Medvěd, na kterého byla minulý týden nastražena past, se chová nezvykle - není plachý a odvažuje se do blízkosti lidí. Kraj ani neví, kam by zvíře v případě odchytu umístil, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).
 

Na odstřelu by chtěl hejtman spolupracovat s policií, která by mohla zvíře vyhledat pomocí termovize. Spolupráce se podle Čunka nedávno osvědčila u divočáků nakažených africkým morem prasat. O odstřel samotný by se podle hejtmana měli postarat myslivci. Hejtman bude žádat o povolení k odstřelu na krajském odboru životního prostředí, vyřízeno by podle něj mohlo být za několik dní.

Ve čtvrtek nainstalovali ochránci přírody ve spolupráci se starosty obcí na Vsetínsku do terénu odchytovou klec. Umístěna je v blízkosti obcí Oznice, Bystřička, Jarcová a Jablůnka na Vsetínsku, v jejichž okolí se medvěd dříve pohyboval. Obce požádaly úřad o výjimku k odchytu, odchyt doporučila také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Medvěd se však v posledních dnech pohybuje v okolí Rajnochovic na Kroměřížsku, klec ale nelze přesunout mimo katastr čtyř obcí pověřených odchytem. Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha dnes řekl, že odchyt medvěda by měl řídit krajský úřad.

Čunek to potvrdil. "Krajský úřad vezme pod svou odpovědnost řešení této situace. Požádáme o to, abychom mohli medvěda chytat nejen na území obcí, ale i zároveň odstřelit na celém území kraje," uvedl Čunek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

23.10.2018 11:06
Ať ho odchytí a nabídnou Francii. Ta nyní vrací medvědy do Pyrenejí.
Odpovědět
Anyr

Anyr

23.10.2018 13:13 Reaguje na Josef Mozek
Zabití je levnější a pohodlnější.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist