https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-podporil-loni-vcelare-vice-nez-1-4-miliony-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj podpořil loni včelaře více než 1,4 miliony korun

29.1.2020 00:13 | ZLÍN (ČTK)
Zlínský kraj podpořil loni včelaře více než 1,4 miliony korun. Peníze rozdělil mezi 151 žadatelů. / Ilustrační foto
Zlínský kraj podpořil loni včelaře více než 1,4 miliony korun. Peníze rozdělil mezi 151 žadatelů. / Ilustrační foto
Zlínský kraj podpořil loni včelaře více než 1,4 miliony korun. Peníze rozdělil mezi 151 žadatelů, řekl v pondělí novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podpora, kterou kraj poskytuje každoročně, je určena současným i začínajícím včelařům, peníze znovu mohli využít na pořízení vybavení.
 

Dotace slouží zavedeným včelařům k obměně starých úlů nebo k zvýšení počtu včelstev. Začínající včelaři si za poskytnuté prostředky mohou nakoupit základní výbavu. "Podpora obnovy včelího díla je jednou z možností boje s morem včelího plodu," uvedla krajská radní Margita Balaštíková (ANO).

O dotace mohli opět zažádat zájmoví včelaři ve věku minimálně 18 let, kteří mají trvalé bydliště ve Zlínském kraji. Hejtmanství pomáhá včelařům dotacemi na nákup vybavení od roku 2006. Jen v letech 2017 a 2018 podpořil kraj 366 včelařů celkovou částkou 3,49 milionu korun. Letos mezi ně plánuje rozdělit 1,2 milionu korun.

Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u 80.000 druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné plodiny. Bez včel by vymizelo asi 20.000 druhů. Med a vosk dělá jen deset procent užitku, zbytek připadá na opylování přírodních a kulturních rostlin.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pa

PavelA

29.1.2020 09:55
Ano,podpořte bordeláře s morem,a za rok znovu a znovu....

Lepší financovat výzkumy okolo úhynů včel.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist