https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-proplati-dalsi-skody-zpusobene-chovatelum-vlkem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj proplatí další škody způsobené chovatelům vlkem

24.3.2021 11:07 | ZLÍN (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zlínský kraj proplatí dvěma chovatelům škody, které jim způsobil vlk obecný. V posledních měsících loňského roku usmrtili vlci v kraji čtyři ovce. Jejich majitelům hejtmanství proplatí škodu, která v součtu činí 57 000 korun, sdělila Adéla Čuříková z odboru kanceláře hejtmana.
 

Proplacení škod schválili krajští radní. "Vlk obecný patří mezi vybrané zvláště chráněné živočichy, ale chovatelům ovcí působí nemalé škody. Za loňský listopad a prosinec proplatíme dvěma chovatelům celkem 57 000 korun za škody, které vlk napáchal na jejich ovcích," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti), která je zodpovědná za životní prostředí, zemědělství a venkov.

Náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy proplácí hejtmanství dlouhodobě. Peníze dostává ze státního rozpočtu. Většinou jde o škody způsobené vlkem, bobrem, vydrou, kormoránem, medvědem nebo rysem. V roce 2019 takto proplatil škody za více než 2,4 milionu korun, loni to bylo přes 3,2 milionu korun. Lidé mají na náhradu škody způsobené zvláště chráněnými živočichy nárok ze zákona.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

24.3.2021 12:10
Měli bychom být prozíraví a sestavit ceník odškodného za zamordované dítě,dospělého jedince nebo duchodce.Za duchodce bych nevyplacel nic.To jsou jen parazité na státním rozpočtu.Ušetřené peníze mužeme věnovat na nějaký eko projekt
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.3.2021 12:15
Ješté dodám.Uzakousnutáho dítété by se to mohlo brát podle váhy.Třeba kilo za 5000 pokod by se dálo zvážit a nebylo od vlku hodně ožrané
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.3.2021 12:45 Reaguje na karel krasensky
Každé dítě chodí pravidleně k lékaři, kde se eviduje i jeho výška a váha. Doložit váhu by tedy nebyl problém i u hodně ožraného dítěte. -)))
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.3.2021 12:51
Kdy už konečně naši činitelé pochopí, že současný systém ochrany vlků je na dvě věci, přičemž hovno je ta slušnější varianta. Dostáváme se tak do paradoxní situace, kdy zloděje ve svém bytě mohu zastřelit, ale vlk je absolutně nedotknutelný. Pokud se nenastaví ochrana vlka tak, že v lese bude nedotknutelný, ale při útoku na stáda riskuje kejhák, skutečně může nastat situace, kdy nedotknutelní vlci ztratí strach z lidí a začnou je napadat.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.3.2021 14:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ekoaktivisté a ekoteroristé sedí u počítačů a plodí nenávistné články proti ostatním občanům,takže jim od vlků nebezpečí nehrozí. Pokud vůbec vylezou ven,tak se pohybují ve větších skupinách, na které si vlk netroufne. A když vlk napadne jiného občana,třeba ropáka, tak je to vina toho ropáka, měl mít kolem sebe pořádné oplocení a ovčácké psy.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.3.2021 15:08 Reaguje na Jiří Daneš
Zakousnutí ropáka vlkem by bylo stejně chválihodné jako zakousnutí divokého prasete vlkem. Bohužel k tomu prvnímu u nás nedochází a to druhé se děje méně často, než bychomsi přáli.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.3.2021 15:24 Reaguje na Majka Kletečková
Zatím nebyla v mediích zpráva, že by vlk zakousl divočáka. Kdyby se to stalo, tak jistě vzhledem k frekvenci tvrzení mediích, že vlci loví přemnoženou zvěř, tedy i divočáky,tak by taková událost jistě neušla pozornosti novinářů, ale zatím marně po takové zprávě už delší čas pátrám ve všech médiích. Čili neděje se ani jedno. Takže, ani ropáci, ani divočáci nejsou u nás potravou přísně chráněných vlků, ale ani ekoaktivisté, ba ani ekoteroristé. Škoda.
A ještě "dík" za to, že za "třeba" ropáky, považujete všechny ostatní občany.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.3.2021 15:40 Reaguje na Jiří Daneš
Poděkování není na místě, protože to, co o mne píšete v poslední větě, je jen Váš výmysl.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.3.2021 16:38 Reaguje na Jiří Daneš
Dospělého divočáka asi nezakousne, ale sele určitě ano. A sele, to je budoucí dospělý divočák. Mimochodem, viděl jsem video, jak v Americe vlci v zimě ulovili bizona. Takže naděje ohledně divočáků asi je, ale proč by se namáhali s divočáky, když můžou beztrestně zabíjet domácí zvířata.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.3.2021 18:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ani o tom zatím nikdo, žádný ekoaktivisty podporujíci novinář, nenapsal. A že jich je, takových novinářů.
Odpovědět
JG

Jan G.

24.3.2021 20:17 Reaguje na Jiří Daneš
To opravdu myslíte vážně? =D Vlci nežerou divočáky, protože jste to nečetl v článku na internetu. Jak by jste si takový článek představoval? Třeba ve stylu "je 24.3. a dnes měla smečka vlků k snídani divoké prase, které nestihla sežrat k večeři. Na oběd má naplánovanou srnu a o vánocích si dá i daňka". =D Rovnou by mohli média i psát jaká srna okousala jakou větvičku. Podle Vašich teorií co tu uvádíte, očividně sedíte neustále u PC Vy. Tipoval bych to na studium internetových věd na facebookově-diskuzní fakultě. Nenávistné komentáře jsou tady v diskuzi denní chléb "antivlčího hnutí". Výsledkem je, že se tu točí komentáře pořád stejných lidí a ostatní jsem už raději ani nelezou, protože ty "sračky" (jinak se to bohužel nedá napsat) nemůžou nůž ani číst. Po dlouhé době jsem kouknul do diskuze a vidím, že se nic nezměnilo. Úroveň nádražní pivnice. Zbytečné tu ztrácet čas. Tak se mějte a pozor ať Vás nesežere vlk... A nebo ho u toho PC nechytíte. :)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.3.2021 21:22 Reaguje na Jan G.
Jen pro zajímavost- kolik divočáků, řekněme selat nebo lončáků si tedy myslíte, že vlci uloví? To za prvé. A za druhé- jsou ti vlci opravdu vlci nebo jsou to kříženci psa a vlka? Pokud je ve větší míře b)správně, je jen otázkou času, kdy dojde k napadení člověka a pak se začnou dít věci. Trochu si to srovnejte v hlavě.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.3.2021 21:51 Reaguje na pavel peregrin
Podle rozborů 6 581 ks trusu v Německu během 15 let se potrava vlka skládá z 52 % srnců, 17 % divočáků, 11 % jelenů, dále daňků, muflonů a zajícovitých. Hospodářská zvířata tvořila 1,1 %. (https://www.navratvlku.cz/o-vlkovi-potrava-a-zpusob-lovu/).
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

25.3.2021 10:43 Reaguje na Majka Kletečková
Statistika nuda je.... ale že dalo práci to jedno hovínko repre nadělit na 6581 kousků a každý nechat projet rozborem :-) . To snad sebrat v terénu ani nejde. Možná tak na pastvině od pasteveckého psa
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.3.2021 18:23 Reaguje na Majka Kletečková
Slovo chvála se skloňuje podle vzoru žena, proto tvar chvály (2. pád jednotného čísla) napíšeme s „y“. Ze stejného důvodu lze napsat slovo chvályhodný pouze s „y“.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.3.2021 21:40 Reaguje na Jiří Daneš
Děkuji za upozornění na pravopisnou chybu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.3.2021 16:03
Ve zlínském kraji vidím selhání a pasivitu ekologu a ochranářu.Vlčice rada využívá pro mladata podzemní doupata.Už dávno měli členové vlčích hlídek va vhodných místech tato doupata vyhloubit a vykopat.Tím by podpořili navrat vlku do naší krajiny kde bezesporu tito ušlechtilí predatoři patří
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.3.2021 16:39 Reaguje na karel krasensky
Kopání doupat zavání prací, čili nic pro ekoteroristy.
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.3.2021 17:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zdravím.Jednoduché obvyklé řešení.Doupata za dotace vykopou ukrajinci.Po ukončení práci se pozve česká televize kde promluví o tom jak pracijí pro přírodu a biodivezitu Bláha,Kutál,Kunc a Bartošová z CHKO Beskydy
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.3.2021 18:09 Reaguje na karel krasensky
Takže dotační schéma bude následující - Dotace na vykopání nory bude 10.000,-Kč. Noru za dva litry vykope Ukrajinec a o zbytek se rozdělí ekoaktivista s úředníkem přidělujícím dotace.
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.3.2021 18:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ještě k těm norám či doupěti.Při dostatečné velikosti by je mohli využívat medvědi k zimnímu spánku popřípadě mědvědice pro malá medvídata.Nevídím v tom hloubení chybu.Podpoří se tím výrazně navrat velkých šelem do čr.V některých lokalitach kde pouze migruji se mohou usadit trvalé a tím zvyšit biodiverzitu.Samozřejmě nekopat pouze ve Zlínském kraji,ale na celé ploše CHKO Beskydy kde se vyskutuje jak vlk tak medvěd
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

25.3.2021 10:45 Reaguje na karel krasensky
Doporučuji ještě dodat topnou desku jako psovi do boudy, k tomu FTV panel s baterkou jako zálohu. To by v tom byl čert , aby se dotace nezvedly. Jo a vystlat biosenem
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.3.2021 16:54
Tak ty částky utěšeně narůstají, ale na léčení dětí se musí dál sbírat
plastová víčka. Poněkud zvrácený hodnotový žebříček této společnosti!
A co až budou ve vnitrozemí a budou to částky násobně vyšší?
Odpovědět
Sl

Slovan

24.3.2021 21:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Tohle už je z vaší strany opravdu ubohost. Znáte někoho, kdo trpí podobnou vážnou nemocí že to vůbec zmiňujete? Já ano, jedná se o klučinu s leukémií, který ji po 2 letech boje dokázal alespoň prozatím porazit. Spojilo se tehdy obrovské množství lidí z celé vesnice a nejenom ji, aby té rodině jakýmkoli způsobem pomohli. Udělali jsme např. na vesnici benefiční koncert, kam přijel Tomáš Klus - podotýkám, že nic nechtěl a vše udělal pro dobrou věc a zadarmo ("sluníčkář" jeden!). Ne každý má takové štěstí na rodinu a přátele. Svádíte na vlky něco, co zde bylo dávno před nimi jako obrovský problém - tleskám! Co pár milionů, které se uhradí za vlky ročně, zachrání?! Vůbec nic doprde*e! V tomhle státě se krade jak o život, Babiš nasekal půl bilionový dluh (mezi tím si někteří politici si rozdávají miliony na odměnách) a hlavně - zdravotnictví se nevydává ani průměr HDP co ve zbytku EU! Jediný kdo těm rodinám dokáže kolikrát pomoci je Onkoláček, různé neziskovky a nadační fondy! Ty pomáhají jak mohou, dělají finanční sbírky na transparentní účty apod. - nesbírají se žádná víčka! Ale může za tu smutnou situaci vlk... no ty kráso.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.3.2021 08:55 Reaguje na Slovan
Mě štve každá zlodějna a každé zbytečné plýtvání financemi,
které mohou být použity na podobné léčení nemocných dětí.
Na vlky je to částka z rozpočtu a na dítě zůstane ta dobročinnost. To vám nevadí a považujete to za normální?
Já teda ne.
Odpovědět
Sl

Slovan

25.3.2021 19:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Svádět to, že se náš stát nedokáže adekvátně postarat o vážně nemocné děti na vlky. Ne... prostě od vás normální názor nelze čekat. Za vše může predátor - nově i za to tohle. Člověk se nestačí divit, co se někdy dočte. Se nad sebou zamyslete, opravdu.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

26.3.2021 09:28 Reaguje na Slovan
Na děti není ale na eko je prachů dost, stačí si projet kolik se ročně nacpe do ekofanatiků jenom ze státního rozpočtu a pak se ještě podívat jak to dotuje EU. Nejlepší projekt století je likvidace norků které ekofanatici vypustily do přírody, 3 mega na tři norky za rok které pak v kleci udusily chloroformem, vlky budou asi likvidovat podobně až se i tady přijde na to že vlk je v kulturní krajině průser jako na to přišli už pomalu v celé Evropě.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

25.3.2021 10:47 Reaguje na Slovan
Myslíte neziskovky s transparentními účty... něco jako Milion chvilek... ? U nás ve firmě takto dáváme každý rok a nepotřebujeme k tomu pomatence Klusa ani Babiše ( kolem 100 tis).
Odpovědět
Sl

Slovan

25.3.2021 19:11 Reaguje na Petr Pekařík
To je sice chvályhodné, ale za 100 tisíc se nevyléčí žádné dítě z vážné nemoci. Ta léčba jde do milionů. Čímž samozřejmě nechci zlehčovat tuto pomoc... každá koruna je pro ty rodiny, a hlavně děti, dobrá. Pokud s těmi neziskovkami však nevěříte, zeptejte se nějaké rodiny s takto nemocným dítětem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist