https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zmocnencem-pro-zalezitosti-tykajici-se-turowa-bude-reditel-odboru-mzp-pastvinsky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zmocněncem pro záležitosti týkající se Turówa bude ředitel odboru MŽP Pastvinský

9.2.2022 14:50 | PRAHA (ČTK)
Zmocněncem České republiky pro záležitosti týkající se polského hnědouhelného dolu Turów bude ředitel odboru mezinárodních vztahů ministerstva životního prostředí Michal Pastvinský. Informaci webu Lidovky.cz potvrdila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
 

Pastvinský vystudoval fakultu strojní Českého vysokého učení technického v Praze, titul má také z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Od roku 1994 působil na ministerstvu průmyslu a obchodu, po pěti letech přešel na resort životního prostředí, kde pracoval v letech 1999 až 2009 a následně od roku 2013. Mezitím byl ředitelem České rozvojové agentury.

Zmocněnce mají obě strany podle mezivládní dohody, kterou minulý týden podepsali premiéři ČR Petr Fiala (ODS) a Polska Mateusz Morawiecki, určit do pěti pracovních dnů po vstupu smlouvy v platnost. Polská strana českou nominaci odsouhlasila, vyplývá z vyjádření Hubáčkové.

Zmocněnci budou sloužit zejména k výměně informací a ke konzultacím, zároveň ale budou první instancí při řešení případných sporů. Pokud se je nepodaří vyřešit skrze zmocněnce nebo diplomatickou cestou, může být věc předložena Soudnímu dvoru EU.

Zároveň budou zmocněnci spolupředsedat společné komisi, v níž by měl dále být liberecký hejtman, dolnoslezský maršálek a zástupci měst a obcí v oblasti na polské i české straně. Úkolem komise bude připravit strategii spravedlivé transformace regionu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

10.2.2022 22:54
Paní Hubáčková delegovala horký brambor svému podřízenému, který bude tradičně k záležitosti přistupovat s péčí toho, aby ve funkci nadále setrval. :o)
Nuž, objednáme se, popijeme čaje, poklábosíme, vyjevíme co máme na srdci a uděláme ze sebe opět (poněkolikáté) blbce, tak jako jsou výsledky dosavadní zveřejňovány.
A zatím se bude dále devastovat životní prostředí, ale bude na to spis. (Také poněkolikráte)
<rýpal lesní>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist