https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znalecky-posudek-o-kyanidu-v-becve-ma-byt-hotov-do-20.prosince
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znalecký posudek o kyanidu v Bečvě má být hotov do 20. prosince

11.11.2020 00:47 | PRAHA (ČTK)
Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie zatím nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilérie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.
Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie zatím nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilérie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.
Znalecký posudek, odkud v září unikl jedovatý kyanid do řeky Bečvy, má být podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) hotov do 20. prosince. Ministr to uvedl ke snaze opozičních poslanců kauzu projednat koncem týdne, což vyvolalo slovní přestřelku také se zástupci ANO. Podle Hamáčka debata poslanců bude jen akademická a neurychlí ani vyšetřování, ani vypracování posudku soudním znalcem. "Debatu vést můžeme, soudního znalce pravděpodobně neurychlíme," dodal.
 

"Policie odebrala několik stovek vzorků, tak aby bylo možné určit, odkud se tam kyanid dostal," uvedl Hamáček. Vyhodnotit vzorky je podle něho složité. Znalec se navíc potýkal se zdravotními problémy, prozradil Hamáček. Zdůraznil, že policie postupuje nestranně podle pokynů státního zástupce. "Nikdo to nezametá pod koberec," řekl.

Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek neúspěšně žádal, aby se Sněmovna věnovala kauze v pátek ráno před schvalováním zákonů. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek naopak prosadil projednání až po pátečním schvalování zákonů, tedy po 14:00, kdy už dolní komora zpravidla nezasedá. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura to označil za obstrukci, podle Bartoška je zatím snaha celou věc oddálit a odložit. Opozice nevyloučila možnost, že by věc chtěla probrat na mimořádné schůzi Sněmovny.

Ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) obvinil Stanjura ze zbabělosti. Podotkl, že se Brabec projednávání dlouho vyhýbal a nakonec našel termín, kdy Sněmovna obvykle nejedná.

Brabec se proti tomu ohradil. "Bojím se akorát nemoci svých dětí, nebojím se hloupých provokačních poznámek, na které jsem zvyklý," prohlásil. Připomenul, že v minulých dnech se z jednání Sněmovny omluvil ze zdravotních důvodů. "Tak mne prosím, tímto způsobem neurážejte, že se něčeho bojím," požádal opoziční zástupce. Výbor pro životní prostředí, který se kauzou zabýval, se podle Brabce změnil ve vyšetřovací komisi. "Udělal se z toho neuvěřitelný kabaret," řekl ministr.

Stanjura k tomu uvedl že "kauza je živá, ale ryby a řeka jsou mrtvé". "Není to kabaret," dodal předseda poslanců ODS s tím, že takové zlehčování jedné z nejvážnějších ekologických katastrof by od ministra životního prostředí nečekal.

Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie zatím nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilérie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

11.11.2020 12:42
Ty zdravotní problémy znalce mají posloužit jako výmluva pro pozdní termín až 20. prosince?

Doufám, že se jedná o prosinec 2020 a nikoliv následujícího roku.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.11.2020 12:43
Pokud by pachatelem byla DEZA, tak by to zřejmě provedla prostřednictvím svého dalšího kanálu, který se nachází cca půl km více dole po proudu, obchází biologickou ČOV a ČIŽP se o něm nezmínila ani náhodou. To nutně nahrává oprávněným spekulacím ohledně viny chemičky spadající pod Agrofert.

Ještě že existují odborníci, kteří pátrají na vlastní pěst! Díky za článek zde na ekolistu (https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jan-husak-nevyjasnene-okolnosti-otravy-reky-becvy), který obsahuje názornou mapku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2020 16:42
"Vyhodnotit vzorky je podle něho složité".

To jsou horší lži než od Putina s Lavrovem dohromady!!

Jak složitý? Že je to kyanid věděli přece už v neděli odpoledne a ze které flašky ten rozbor dělali, snad ví taky!!
To je šaškec a kabaret až děsivý, všichni zainteresovaní váí jasně, že to byla DEZA a netuším, proč se ti paravládní pitomci pořád zesměšňují.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.11.2020 17:26
Jasně to prokazuje pokrytecký přístup státu , kdo je slabý a bezbranný, toho si namažou na chleba hned - za prodej Tic-tacu za 15 Kč bez potvrzení EET 15 tis. pokuty od berňáku pro trafikantku.
71letá brigádnice kvůli špatným dovednostem s technologiemi nezaevidovala krabičku Tic Tac za 15 korun, kterou prodala.
/https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/537587/pokuta-15-tisic-za-tic-tac-za-15-korun-kontrola-eet-skripla-duchodkyni.html /

Za vytrávení Bečvy a miliónové škody vč. poškození životního prostředí a ohrožení veřejného zdraví --- NIC.
Není znám pachatel . :-)
Odpovědět
jkalat

13.11.2020 13:07
Že jde o další z prů.erů burešova (po)hnutí je víc než pravděpodobné, dozvědět se však pravdu (=jak to bylo doopravdy!) za současného rozložení mocenských sil a namnoze tupé poslušnosti státní správy usvědčenému lháři a kutilovi s hnojivy považuji naopak za téměř nemožné. To by se musel objevit skutečně nebojácný svědek, který by byl ochoten podstopit riziko tlaku ano-fertní mašinerie. AB má v současné době už tak dost jiných problémů a nenechá si jeho už tak dost pohnojený rejstřík (zlo)činů pohnojit ještě nějakou "bezvýznamnou" Bečvou. Takže Brabčák má jasné zadání - tah na branku - v podobě nalazení "jasného" viníka, kterým ale NESMÍ být Deza! Zatím crvliká podle předpokladů, zatím...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist