https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znalkyne-primatu-goodallova-dostala-v-siere-leone-vyznamenani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znalkyně primátů Goodallová dostala v Sieře Leone vyznamenání

1.3.2019 07:24 | PRAHA (ČTK)
Jane Goodallová si povídá se studenty z Chowbent Primary School o jejich projektech. Ilustrační snímek.
Jane Goodallová si povídá se studenty z Chowbent Primary School o jejich projektech. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Roger Marks Photography / Archiv Roots & Shoots
Britská přírodovědkyně a znalkyně primátů Jane Goodallová včera navštívila v Sieře Leone rezervaci, která pomáhá šimpanzům - ohroženým kácením lesů, nemocemi a lovem. Práce Goodallové je v Africe stále velmi ceněná. Prezident Sierry Leone Julius Maada Bio slavné Britce ve středu předal nejvyšší státní vyznamenání. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Přírodovědkyni je 84 let a velkou část své kariéry se věnovala studiu chování šimpanzů v přírodním parku v Tanzanii. Přednášela v mnoha zemích, navštívila i Českou republiku. Ve Sieře Leone tentokrát ocenila práci zakladatelů rezervace manželů Balay a Sharmily Amarasekaranových. Zřídili ji na její radu zhruba před dvaceti lety.

V Sieře Leone je podle odhadů desetina ze zhruba 55.000 volně žijících šimpanzů. Rezervace Tacugama, kterou Goodallová navštívila, byla zřízena v roce 1995 v nedotčeném deštném pralese poblíž Freetownu. Kromě jiných tam žije rovněž 18měsíční šimpanzí sirotek Flavour. Agentura Reuters popsala, jak ošetřovatelka Mama P opičku vzala do náruče a omyla jí končetiny, tělo i uši.

"Koupu je večer, než se uloží ke spánku, protože se ulepí, když si ve dne v horku hrají," řekla ošetřovatelka.

Většina šimpanzů se do rezervace dostává ve zbědovaném stavu. Jsou často podvyživení a traumatizovaní ztrátou rodiny. Někteří nesou známky zranění způsobených mačetami nebo broky. Šimpanzi jsou oběťmi pytláků, ale i honu po masu divokých zvířat.

Šimpanze ohrožuje také kácení lesů. V letech 1990 až 2005 v Sieře Leone ubyla zhruba desetina lesního porostu.

"Žije tady volně asi 5500 šimpanzů. Pokud vymřou, bude to mít trvalý dopad na životní prostředí a dotkne se to i kořenů společnosti," upozornil manažer rezervace Aram Kazandjian.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist