https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zname-osobnosti-se-zapojily-do-nove-kampane-na-podporu-mhd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Známé osobnosti se zapojily do nové kampaně na podporu MHD

9.1.2024 00:42 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) zahájilo novou kampaň na podporu městské hromadné dopravy. Do kampaně se zapojily známé osobnosti z různých odvětví. V nově natočeném seriálu s názvem 'Věřte - nevěřte v MHD' sdílí své postoje a zkušenosti s MHD. Těmito aktivitami se sdružení snaží změnit přístup lidí k udržitelnosti zejména kvůli rozmachu individuální automobilové dopravy, řekla ČTK jeho mluvčí Linda Hailichová.
 

"Smyslem kampaně je motivovat veřejnost k používání MHD. Chtěli bychom se v tomto směru přiblížit velkým evropským metropolím, kde je využívání MHD symbolem vyspělosti a společenské odpovědnosti," řekl předseda SDP ČR a ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš. "I u nás se můžeme pyšnit moderními technologiemi a efektivním fungováním provozů, stále se však setkáváme s tím, že MHD je vnímána jako volba pro ekonomicky slabší vrstvu lidí," dodal.

První díl třináctidílného seriálu sdružení zveřejnilo ve středu 3. ledna. Další díly budou následovat v dalších týdnech vždy ve středu v 18:00. Lidé je mohou zhlédnout na YouTube, a na sítích Facebook a Instagram.

Do kampaně se zapojily osobnosti jako je herec Václav Kopta, písničkář Michal Horák, spisovatel Jiří Hájíček, plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo tanečník Jan Onder. Osobnosti v seriálu odpovídají na různé otázky týkající se MHD. "Na otázky se nemohli nijak připravit. Na konci každého dílu nás pak Vašek Kopta seznamuje se správnými fakty," uvedl autor kampaně Jiří Nevečeřal z agentury EventHouse.

"MHD se snažíme jezdit čím dál víc, proto nám taková propagace připadá smysluplná," řekl Onder. "Některé otázky nás trochu zaskočily, protože jsme o fungování veřejné dopravy takhle nikdy nepřemýšleli. Při některých odpovědích můžeme působit zmateně, ale výsledek je autentický, a to se nám právě líbí," doplnil.

Podle Hailichové je MHD prospěšná zejména z pohledu ekologie, protože přispívá ke snížení znečištění ovzduší, hluku a emisí skleníkových plynů. "MHD je pro města důležitá i z dalších důvodů, jako je třeba dostupnost pro každého," řekla.

Kampaň SDP ČR je součástí dlouhodobé snahy o osvětu v tématu městské hromadné dopravy. Už dříve vznikly například seriál Bus Salon s Václavem Koptou nebo píseň MHD song od zpěváka Davida Doubka vystupujícího pod uměleckým jménem Ventolin. Oba projekty v minulosti získaly první cenu v soutěži Zlatý středník v kategorii auto-moto a doprava.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.1.2024 05:53
Když bude MHD za 1,-Kč ( pro jednoduché počítání cestujících ), tak nebude potřebovat podporu od nikoho.
Odpovědět

Radek Čuda

9.1.2024 13:24 Reaguje na smějící se bestie
Třeba v Praze ji nepotřebuje ani za víc, bo je to ve špičce narvané jak sfiňa. To je zase klasická akce, kdy někdo potřebuje vykázat činnost.
Odpovědět
kk

karel krasensky

9.1.2024 15:17
Dofám,že v kampani vystoupí i Dada Patrasová když jí vzali papíry za liguere
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist