https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-preveze-do-rwandy-pet-nosorozcu-cernych-projekt-muzete-podporit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Dvůr Králové převeze do Rwandy pět nosorožců černých, projekt můžete podpořit

7.5.2019 00:27 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Zoo Dvůr Králové nad Labem chystá převoz pěti nosorožců černých dvourohých do národního parku Akagera ve Rwandě. Přepravu nosorožců může veřejnost podpořit nákupem trička od známého modního návrháře Jiřího Kalfaře. / Ilustrační foto
Zoo Dvůr Králové nad Labem chystá převoz pěti nosorožců černých dvourohých do národního parku Akagera ve Rwandě. Přepravu nosorožců může veřejnost podpořit nákupem trička od známého modního návrháře Jiřího Kalfaře. / Ilustrační foto
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Zoo Dvůr Králové nad Labem chystá převoz pěti nosorožců černých dvourohých do národního parku Akagera ve Rwandě. Tři jsou z dvorské zoo, čtvrtý z dánské zoo Ree Park Safarie a pátý ze zoo Flamingo Land ve Velké Británii. Přepravu nosorožců může veřejnost podpořit nákupem trička od známého modního návrháře Jiřího Kalfaře. Převozu předcházel ve Rwandě za účasti týmu z dvorské zoo projekt, který má mezi místními lidmi zvýšit povědomí o ochraně kriticky ohrožených druhů. Na konci dubna to sdělila mluvčí zoo Andrea Jiroušová. Dvorská zoo patří k největším a nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě.
 

"Všech pět nosorožců se na přepravu připravuje u nás, měli by odcestovat v druhé polovině června," řekla Jiroušová.

Speciálně designové tričko s motivem nosorožce pro podporu nosorožců.
Speciálně designové tričko s motivem nosorožce pro podporu nosorožců.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ZOO Dvůr Králové a. s. / https://safaripark.cz/cz/

Díky spolupráci s Veronikou Vařekovou, která je patronkou přesunu pěti nosorožců ze Safari Parku Dvůr Králové do Rwandy, se rozhodl cestu nosorožců do Afriky podpořit i český návrhář Jiří Kalfař. Připravil speciálně designové tričko s motivem nosorožce, který je vysázen krystaly od české firmy Preciosa. Jde o limitovanou edici, lze si ho koupit do 15. května. Speciální trička, jejichž koupí se přispěje na převoz celou uhrazenou částkou, najdete na: jirikalfar-shop.com. Transport může veřejnost podpořit i prostřednictvím speciálního konta Wildlife na: safaripark.cz.

V přírodě jsou nosorožci černí s populací čítající kolem 5500 zvířat kriticky ohroženým druhem. "Vedení parku Akagera si uvědomuje, že je třeba co nejvíce pracovat s komunitami žijícími v jeho okolí tak, aby toto místo vnímaly jako přidanou hodnotu, nikoli jako překážku jejich zemědělských a pasteveckých aktivit. To je hlavním klíčem k tomu, jak zajistit zvířatům v parku větší bezpečí," uvedla v tiskové zprávě Markéta Grúňová z dvorské zoo.

Během šesti týdnů ve Rwandě se týmu pracovníků dvorské zoo podařilo vytvořit vzdělávací program, který zahrnuje práci s dětmi jak ve škole, tak v národním parku, vypracovat vzdělávací materiály, vybavit vzdělávací centrum a zaškolit pracovníky parku. "Plánujeme, že by letos mělo programy projít okolo 1800 dětí," uvedla Grúňová

Nosorožci černí byli na akagerských savanách ve Rwandě do roku 2007 vyhubeni. O deset let později se novému vedení parku podařilo získat 18 nosorožců z Jihoafrické republiky. "A letos tam dopravíme dalších pět," uvedl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Základ chovu nosorožců ve Dvoře Králové byl položen téměř před 50 lety zvířaty, která z afrických expedic na přelomu 60. a 70. let minulého století přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. Dvorská zoo chová černé nosorožce od roku 1972. Nyní má skupina 19 jedinců, což je dosud nejvíc. S jižními bílými nosorožci čítá stádo nosorožců ve Dvoře Králové 23 kusů. Zoo Dvůr Králové chová nosorožce dvourohé takzvaného východního poddruhu jako jediná v ČR.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Populární je africké safari o rozloze asi 30 hektarů, v němž lidé auty či autobusy projíždějí mezi stovkami volně žijících zvířat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.5.2019 10:07
Není to škoda? Vždyť je tam stejně zabijí a rohy prodají. Jestli jde o záchranu druhu, mělo by nějaké to rezervní stádečko zůstat celé v Evropě, tady jim toho tolik nehrozí :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist