https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-zahaji-v-patek-hlavni-sezonu-autosafari-zdrazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ZOO Dvůr Králové zahájí v pátek hlavní sezonu, autosafari zdraží

17.4.2019 00:07 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
ZOO Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku zahájí tento pátek 19. dubna otevřením areálů afrického a lvího safari hlavní sezonu. / Ilustrační foto
ZOO Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku zahájí tento pátek 19. dubna otevřením areálů afrického a lvího safari hlavní sezonu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jakub Labský / Zoo Dvůr Králové
ZOO Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku zahájí tento pátek 19. dubna otevřením areálů afrického a lvího safari hlavní sezonu. V části safari mohou návštěvníci projíždět vlastním autem, safaribusem nebo takzvaným safari truckem mezi volně žijícími zvířaty. Vstupné zůstane stejné s výjimkou vjezdu automobilem do safari, který zdraží o 45 korun na 240 korun. Včera to řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová. Zoo patří kraji a je nejvyhledávanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni ji navštívilo 524.000 lidí.
 

V africkém safari o rozloze asi 30 hektarů lidé projíždějí mezi desítkami volně žijících zvířat. Největší stáda z kopytníků tvoří antilopy, zebry, pakoně. Letní sezona v zoo s otevřenými areály safari potrvá do konce září. V klasické části zoo se nacházejí například pavilony slonů, nosorožců, šelem, ptáků, plazů či primátů.

V pátek zoo v galerii Tengenenge otevře výstavu fotografií Naděje x Vyhynutí oceňované americké reportážní fotografky Ami Vitaleové. Její práce je úzce spojena s dvorskou zoo. V roce 2009 Vitaleová fotila převoz nosorožců bílých severních ze Dvora Králové do Keni a v jejich dokumentování pokračuje i nyní, kdy na světě zbývají poslední dva jedinci.

Na velikonoční svátky zoo připravila sváteční program zahrnující velikonoční dílny, pletení pomlázek a promítání dokumentárních filmů o záchraně nosorožců.

V průběhu hlavní sezony zoo hodlá otevřít nový pavilon žiraf a expozice Madagaskar a Kongo. Pavilon žiraf v hodnotě asi 17 milionů korun přiléhá ke dříve opravenému objektu zimoviště žiraf a je již téměř hotový. Nové expozice Madagaskar a Kongo vznikají nákladem asi pět milionů korun v bývalém pavilonu Ptačí svět. Jedna část bude věnovaná Madagaskaru a návštěvníci v ní uvidí zástupce madagaskarské fauny, například fosy nebo bodlíny. Ve druhé části bude tropický les Konga.

Ke zvýšení ceny vstupného za vjezd autem do areálu safari Jiroušová uvedla, že jeho cena odráží rostoucí náklady na provoz areálu. "Letos v areálu safari vznikl nový most za 27 milionů korun, což byla největší investice za posledních deset let," uvedla mluvčí. Dodala, že při loňském zvýšení cen vstupného se cena za vjezd autem neměnila.

Základní vstupné pro dospělého v hlavní sezoně letos opět bude 230 korun, snížené bude 180 korun. Pokud bude chtít dospělý návštěvník vidět i části safari s volně žijícími zvířaty, připlatí si 50 korun za jízdu safaribusem. Děti a studenti mají jízdu safaribusem zdarma. Safaribus nejezdí do lvího safari. Jedno místo v takzvaném afrika trucku, který jezdí do afrického i lvího safari stojí 80 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

17.4.2019 02:02
No, nevím, jak jiní "výletníci", ale my jsme se celá rodina svorně shodli, že dokud bude tahle zoo podporovat tu zhůvěřilost (vrchol ekoarogance, jak by řekla Líza :-D), tak tam nepáchneme. Já fakt nedokážu pochopit, proč v době, kdy se tak bortí příroda, ZOOLOGICKÁ ZAHRADA podporuje úplně zbytečně produkované emise. To nedokáže návštěvníky přilákat jinak, než stylem "znečišťujte prostředí-smrďte zvířatům pod nos-stresujte je-buďte líní-spotřebovávejte neobnovitelné přírodní zdroje" politikou? Fakt bych chtěl dostat do ruky tu hvězdu, která tuhle pitomost vymyslela.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

17.4.2019 11:51 Reaguje na Anyr
Safari jsem navštívil cca před dvěma lety ve svém voze na LPG. Měl jsem tehdy špatnou baterku, tak motor jel i při zastávkách. Přesto zvířata spokojeně přežvykovala a pochvalovala si bezvýznamné emise mého vozu. Doporučuji úpravu ceníku za vjezd : Vozy LPG - 20 kČ, na benzin - 500b Kč, nafta - 4 500 Kč.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist