https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-na-protest-proti-pytlactvi-spalila-33-kilogramu-rohoviny-nosorozcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Dvůr Králové na protest proti pytláctví spálila 33 kilogramů rohoviny nosorožců

20.9.2017 07:05 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Zoo již v roce 2014 uspořádala akci nazvanou Burn horns, save rhinos (Spalte rohovinu, zachraňte nosorožce), při které spálila zhruba 60 kilogramů rohoviny.
Zoo již v roce 2014 uspořádala akci nazvanou Burn horns, save rhinos (Spalte rohovinu, zachraňte nosorožce), při které spálila zhruba 60 kilogramů rohoviny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem dnes spálila na protest proti nelegálnímu obchodu se zvířaty a pytláctví 33 kilogramů nosorožčí rohoviny. Zoo již v roce 2014 uspořádala akci nazvanou Burn horns, save rhinos (Spalte rohovinu, zachraňte nosorožce), při které spálila zhruba 60 kilogramů rohoviny.
 

„Mnoho lidí nemůže pochopit, proč rohovinu ničíme. Je to ale ta nejlepší věc, jak s rohy nosorožců naložit," řekl během ceremoniálu jeden z hlavních hostů a podporovatelů ochranář Richard Leakey. "Když jsme v Keni na konci 80. let spálili slonovinu, zhruba po půl roce její cena rapidně klesla a nám se i díky tomu podařilo dramaticky snížit množství upytlačených slonů. Lidé si totiž začali uvědomovat, že za nákupem předmětů ze slonoviny stojí mrtvá zvířata.“ Richard Leakey bojoval proti pytlákům v Africe od nástupu do své funkce v Kenya Wildlife Service na konci 80. let.

„Dnes jsme se tu sešli z jednoho prostého důvodu, abychom ukázali, že Česká republika dokáže být důležitým hráčem na poli ochrany přírody. Zatímco na jihu Afriky v současné době bohužel probíhají první legální dražby rohů, my tu dnes rohovinu zničíme, abychom symbolicky upozornili na to, že obchodování s ní je zcela nesmyslné,“ uvedla modelka Veronika Vařeková.

Na hranici byly spáleny rohy nosorožců, které pocházejí od uhynulých zvířat, rohy odřezané chovateli a rohy, které si zvířata ulomila. Jeden z rohů byl také z plzeňské zoo. Vzácnou a na černém trhu drahou rohovinu k hranici přinesli ozbrojenci Celní správy. Zahrada svou rohovinu dosud skladovala v trezorech na bezpečném místě.

Dvorská zoo je hlavním iniciátorem světové kampaně, která chce upozornit na kritickou situaci nosorožců ve volné přírodě. Hlavním důvodem, proč nosorožců v přírodě ubývá a proč je vybíjejí pytláci, je poptávka z východoasijských zemí po jejich rohovině pro lékařské účely. Rohovina přitom nemá léčebné účinky, které jsou jí přisuzovány. Na černém trhu může kilogram rohoviny vynést kolem 60.000 dolarů (asi 1,3 milionu korun).

Leakey při projevu ve Dvoře akci označil za jasný vzkaz africkým státům, že by rohovina neměla být v žádném případě prodávána. "Věřím, že když země jako ČR zvedne hlas proti prodeji rohoviny, mnoho zemí bude naslouchat. Nedívejte se na to pálení rohoviny jako na pálení peněz, ale jako na fakt, že si kupujeme budoucnost nosorožců," uvedl.

Ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas řekl, že v době, kdy soukromníci v Jihoafrické republice usilují o legalizaci prodeje rohoviny, je potřeba vyslat výrazný signál. "Nemyslíme si, že my jsme ten nejvýraznější signál. Je jich potřeba vyslat co nejvíce, aby to bylo jako puzzle, které se poskládá do informace, která zasáhne celý svět, že rohovina není komodita k obchodování a ten, kdo ji kupuje, je hlupák," řekl Rabas. Předpokládá, že by zahrada v podobných akcích mohla pokračovat.

Zajímá vás, jestli má spálení rohů nějaký smysl? Přečtěte si názory odborníků

Podle informací mezinárodní organizace pro záchranu nosorožců Save the Rhino International (Zachraň nosorožce) od roku 2007 zabili pytláci v Africe nejméně 7100 nosorožců a ve volné přírodě jich zůstává zhruba 25.000. Například organizace Traffic, která monitoruje obchodování s volně žijícími zvířaty, letos v září uvedla, že pašerácké gangy z rohů nosorožců vyrábějí šperky, aby unikly odhalení na letištích.

Dvorská zoo patří mezi nejúspěšnější chovatele nosorožců na světě, nyní jich chová 19. Ve dvorské zoo se dosud narodilo 56 nosorožců, první nosorožec se tam narodil v roce 1976.


reklama

Pálení rohů 2017

předchozí    další
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hynek Glos / Zoo Dvůr Králové


Zleva Jan Stejskal (Zoo Dvůr Králové), keňská ochranářka Paula Kahumbu, keňský antropolog, ochránce přírody a politik Richard Leakey, ředitel Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas a modelka Veronika Vařeková.
Zapálení ohně.
Richard Leaky připravuje spálení rohoviny.
Přemysl Rabas, šéf Zoo Dvůr Králové.
 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Sochor
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist