https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-mohou-mzp-zadat-o-pomoc-v-celkove-vysi-40-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo mohou MŽP žádat o pomoc v celkové výši 40 milionů korun

22.3.2021 01:16 | PRAHA (ČTK)
Zlínská zoo ve čtvrtek uvedla, že má peníze na fungování do konce dubna. Provoz zahrady stojí měsíčně sedm milionů korun, zahrada ale nyní nemá žádné příjmy ze vstupného.
Zlínská zoo ve čtvrtek uvedla, že má peníze na fungování do konce dubna. Provoz zahrady stojí měsíčně sedm milionů korun, zahrada ale nyní nemá žádné příjmy ze vstupného.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Zlín
Zoologické zahrady mohou od března žádat ministerstvo životního prostředí o pomoc v celkové výši 40 milionů korun. Peníze jsou určeny zejména na krmivo pro chovaná zvířata. ČTK to sdělila Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva. Zoologické zahrady, které jsou kvůli epidemii koronaviru zavřené, v týdnu uvedly, že prosazují navýšení dotací na 50 až 70 milionů korun. Premiéra Andreje Babiše (ANO) požádaly o jednání a řešení problému.
 

"V tuto chvíli mohu potvrdit, že znovu navyšujeme náš dotační titul, konkrétně o dvojnásobek oproti loňskému roku," sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Žádosti se mají posuzovat obratem během několika dní, peníze by zahrady měly mít na účtu v dubnu.

Podle dřívějších vyjádření představitelé zahrad ale ani takové navýšení dotací v programu určeném pro zoo nemusí stačit. Například ředitel pražské zoo Miroslav Bobek uvedl, že propad příjmu zoo v hlavním městě vysoce přesahuje sto milionů korun, a situace je tak vážná. Navýšení dotačního programu na 50 až 70 milionů korun by podle ředitele liberecké zoo Davida Nejedla pomohlo zahradám překlenout kritické období do druhé poloviny května, kdy lze předpokládat alespoň částečné rozvolnění opatření a otevření venkovních areálů.

Zlínská zoo ve čtvrtek uvedla, že má peníze na fungování do konce dubna. Provoz zahrady stojí měsíčně sedm milionů korun, zahrada ale nyní nemá žádné příjmy ze vstupného. Podle mluvčí zoo Romany Bujáčkové jsou na tom podobně i další české zahrady. "Zoologické zahrady jsou stále vyloučeny z možnosti žádat stát o finanční kompenzace v důsledku uzavření areálů na základě protikoronavirových opatření," uvedla mluvčí.

Ministr Brabec se podle svého dnešního vyjádření s Unií zoologických zahrad domluvil, že během příštího týdne prověří, zda mohou jejich členové využít nejnovějších dvou plošných kompenzačních programů ministerstva průmyslu a obchodu. Podle údajů ministerstva životního prostředí je nyní v Česku 29 zoologických zahrad s licencí, členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad je 16 z nich.

"Téměř čtyřměsíční uzavření zoologických zahrad jsme v roce 2020 dokázali zvládnout vlastními silami. Do nového roku 2021 jsme ale vstoupili v daleko horší ekonomické kondici, než tomu bylo vloni, protože veškeré rezervy již byly vyčerpány," uvedly zoologické zahrady ve společném dopise Babišovi.

"Pokud zjistíme, že by ještě některé zoo zůstaly bez pomoci, budeme hledat další možnosti financování, aby žádná zoo nemusela omezit péči o svá zvířata," dodal Brabec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

22.3.2021 10:43
Takový hodně nepoměr. Zoo mohou požádat celkově až o 40 miliónů korun, zatímco Schillerová rozházela na MF 11,5 mega jako odměny pro pár úředníků. Asi byli ti úředníci ve větší finanční tíži než ty zoologické zahrady.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist