https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-chysta-charitativni-beh-pro-outlone-vahave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava chystá charitativní běh pro outloně váhavé

7.7.2016 10:10 | OSTRAVA (ČTK)
Cílem programu je oslabení nelegálního obchodu s outloni, vybudování a provoz záchranného a rehabilitačního centra pro zabavené outloněm, aby se po rekonvalescenci mohli vrátit zpět do volné přírody a také vzdělání a osvěta cílená na místní komunity i širokou veřejnost
Cílem programu je oslabení nelegálního obchodu s outloni, vybudování a provoz záchranného a rehabilitačního centra pro zabavené outloněm, aby se po rekonvalescenci mohli vrátit zpět do volné přírody a také vzdělání a osvěta cílená na místní komunity i širokou veřejnost
Ostravská zoologická zahrada chystá na konec prázdnin charitativní běh na pomoc poloopicím outloňům váhavým. Je to první akce svého druhu pořádaná v Zoo Ostrava, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Charitativní běh nazvaný Zoo Ostrava pro Kukang připravuje zahrada ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice, a to 30. srpna od 19:30.

"Kukang je indonéský název pro outloně váhavého, poloopici žijící v tropických lesích na indonéské Sumatře, v Malajsii, Thajsku a Singapuru. Je to noční živočich a jeho velké oči mu umožňují vynikající orientaci v naprosté tmě. Je jediným jedovatým primátem na světě. Populaci outloňů ve volné přírodě už lidé téměř vyhubili, a to jen z čiré marnivosti," uvedla Nováková.

Přestože jsou outloni váhaví jedovatí, tisíce těchto poloopic loví pytláci a ilegálně se prodávají na zvířecích trzích, aby mohli outloni sloužit jako domácí mazlíčci. "Následkem stresu, katastrofálních podmínek během přepravy a infekcím umírá až 90 procent odchycených outloňů," řekla Nováková.


Přečtěte si také Cestovatelé v trabantech podpořili záchranu outloňů. Roztomilé primáty ohrožuje výsadba palem olejných

Výtěžek ze startovného podpoří záchranný program The Kukang Rescue Program, do něhož je zoo zapojena, a také samotnou Zoo Ostrava. 80 procent částky bude směřovat právě do záchranného programu. Startovné bude 300 korun při platbě online, které bude přijímáno do 26. srpna, a 500 korun při platbě na místě u prezentace. Maximální kapacita je 800 běžců. Tratě budou dlouhé jeden, 2,5 nebo pět kilometrů a poběží se přímo areálem zahrady, a to po zavírací době.

Záchranný program The Kukang Rescue Program funguje přímo v Indonésii na Sumatře a ve spolupráci s Indonésany jej řídí skupina Čechů. Zoo Ostrava je hlavním partnerem programu. "Cílem programu je oslabení nelegálního obchodu s outloni, vybudování a provoz záchranného a rehabilitačního centra pro zabavené outloně s cílem je po rekonvalescenci navrátit zpět do volné přírody a také vzdělání a osvěta cílená na místní komunity i širokou veřejnost," uvedla Nováková.

Více informací včetně online registrace najdou zájemci také na webových stránkách www.behzooostrava.cz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist