https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-plzen-se-zapojila-do-programu-navraceni-zubru-do-azerbajdzanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Plzeň se zapojila do programu navrácení zubrů do Ázerbájdžánu

27.2.2019 11:09 | PLZEŇ (ČTK)
ubra evropského plzeňská zoo chová především pro posílení populace v lidské péči.  Ilustrační snímek.
ubra evropského plzeňská zoo chová především pro posílení populace v lidské péči. Ilustrační snímek.
Foto | Анна Василева / Wikimedia Commons
Plzeňská zoologická zahrada se zapojila do mezinárodního projektu zaměřeného na návrat zubrů na Kavkaz, do oblasti jejich původního výskytu v severovýchodním Ázerbájdžánu. Ze západu Čech odcestoval téměř tříletý samec do zoo Tierpark Berlín, kde se shromažďují zvířata také ze zahrad v Bratislavě a v Lipsku. Druhá skupina zvířat pro repatriaci se tvoří ve Francii, kam putují zubři ze Švýcarska a Španělska, sdělil dnes mluvčí zoo Martin Vobruba.
 

Zubra evropského plzeňská zoo chová především pro posílení populace v lidské péči. Z přírody totiž tento živočišný druh zmizel již v polovině 18. století a zachránit se je podařilo jen díky jedincům chovaným v zajetí. Zubři jsou největšími suchozemskými obratlovci Evropy. Samci váží půl tuny až 920 kilogramů, samice 320 až 540 kilogramů. Samec Ontario se narodil v Plzni matce Radbůze a otci jménem Orbo 9. května 2016 a pro posílení populace na Kavkazu představuje důležitou genetickou informaci. Pokud budou všechna zvířata z evropských zahrad v pořádku, měla by se koncem dubna vydat do Baku. Umístěna budou v národním parku Šachdag.

Zubr není podle Jiřiny Pešové ze zoo jediný druh, na jehož navracení do přírody se zahrada podílí. Už několik let pomáhá s návratem sov sýčků obecných do české krajiny, v minulosti poslala například také kriticky ohrožené ptáky majny Rotschildovy do Indonésie.

Ze tří geografických poddruhů zubra už dva vyhynuly - horský zubr kavkazský, kterého člověk vyhubil po první světové válce, a jemu příbuzný zubr karpatský, který vyhynul již mnohem dříve. Přežívající zubr evropský v sobě nese geny dvou původních poddruhů. Mezinárodní úsilí o záchranu zubrů začalo v roce 1923. Druh zachránilo několik posledních zvířat chovaných v zajetí. Základem současné nížinné linie se stalo pouze sedm zvířat, základem nížinně-kavkazské linie jen dvanáct jedinců. V roce 1932 byla v Berlíně založena Mezinárodní společnost pro záchranu zubra a vznikl první registr, později plemenná kniha. V roce 1953 žilo na světě již 184 zubrů a započaly snahy o jejich návrat do přírody, poprvé v Bělověži v Polsku. Od poloviny 20. století byli zubři chováni také v zoologických zahradách a soukromých chovech. V ČR je kromě zoo chován v několika oborách a v rezervaci Milovice na území bývalého vojenského prostoru.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist