https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-v-usteckem-kraji-zavedly-preventivni-opatreni-kvuli-ptaci-chripce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo v Ústeckém kraji zavedly preventivní opatření kvůli ptačí chřipce

12.1.2023 15:01 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Zoologické zahrady v Ústeckém kraji přijaly kvůli šířící se ptačí chřipce preventivní opatření. V děčínské zoo se tak například návštěvníci nedostanou do Ptačího domu, tedy menší expozice, kde jsou umístěny různé druhý opeřenců. Ústecká zoo a zoopark v Chomutově umístily některé ptáky do náhradních vnitřních ubikací, zjistila ČTK.
 

"Z důvodu šířící se ptačí chřipky přijala děčínská zoologická zahrada preventivní opatření a dočasně zavřela Ptačí dům. Zoo Děčín děkuje návštěvníkům za pochopení," uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Další opatření tak v areálu neplatí a ostatní opeřence si návštěvníci mohou prohlédnout bez omezení.

Ústecká zoologická zahrada přesunula drůbež z dětské zoo a expozice vrubozobých do vnitřních prostor. "V případě několika druhů držených v otevřených výbězích, tučňáci, běžci a jeřábi, kdy zavření do vnitřních ubikací není možné z důvodu nadměrného stresování ptáků, krmíme tak, aby nedocházelo k jejich kontaktu s trusem volně žijícího ptactva," uvedla mluvčí zoo Veronika Schranková. Zbylá část chovaného ptactva je podle ní ve voliérách, kam nemají volně žijící ptáci přístup a nemůže se tam dostat ani jejich trus.

Do vnitřních ubikací umístil drůbež, která se pohybovala u statku domácích zvířat, také zoopark v Chomutově. V areálu je ještě několik voliér, kde ptáci zůstali. Pro návštěvníky jsou expozice přístupné bez omezení. V zooparku se pohybují volně žijící vodní ptáci, kteří jsou mnohdy přenašeči nákazy, na Kamenném rybníce. "Nemůžeme jejich přelétání k rybníku nijak zabránit," řekl ČTK vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Ptačí chřipky v Česku přibývá. Veterináře letos zaměstnává hlavně likvidace velkochovu slepic společnosti Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se na konci roku potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v republice. Ve třech halách je nutné usmrtit všech téměř 750 000 nosnic. Představuje to asi 15 procent slepic v ČR. Podle Českomoravské drůbežářské unie kvůli tomu zřejmě zdraží vejce. V Ústeckém kraji se potvrdila nákaza v malochovu ve Velké Bukovině na Děčínsku.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci už několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1, který může být nebezpečný i pro člověka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PD

Petr Difko

12.1.2023 17:02
Celé tohle mi přijde jako když ve světě byla nemoc šílených krav také se likvidovaly celé chovy .A dnes se už nikde nevyskytuje( alespoň se o tom nikde nepíše).Spíše mi to přijde tak že je to jen ekonomický boj .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist