https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoologickou-zahradu-v-usti-nad-labem-povede-ilona-psenkova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoologickou zahradu v Ústí nad Labem povede Ilona Pšenková Aktualizováno

15.6.2021 15:02 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Pšenková chce vytvořit mezinárodně uznávanou zoo, jež bude dál chovat ikonické druhy živočichů.
Pšenková chce vytvořit mezinárodně uznávanou zoo, jež bude dál chovat ikonické druhy živočichů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Matěj Kynšt / Zoo Ústí nad Labem
Ředitelkou zoologické zahrady v Ústí nad Labem bude od 1. července její někdejší zooložka Ilona Pšenková, rozhodla rada města. Vedení dalo Pšenkové přednost před dalším kandidátem, bývalým ředitelem pražské zoo Petrem Fejkem.
 

Výběrové řízení vyhrál Fejk, primátor ale řekl, že člen výběrové komise David Nejedlo, mentor ústecké zoo, tvrdil, že někteří další členové komise byli pro Fejkovu volbu rozhodnuti už předem. Proto se rada doporučením výběrové komise neřídila a vybrala Pšenkovou, uvedl primátor. Fejk dnes ČTK řekl, že se tímto způsobem ředitel nevybírá. "Výběr trval půl roku. Nejdřív jsem vyhrál před výběrovou komisí, pak to šlo do zastupitelstva. Tam jsem také neměl pocit, že jsem neobhájil to, co říkám, a šlo to do veřejné diskuze. A i ve veřejné diskuzi jsem měl pocit, že mi lidé rozumí," uvedl Fejk, který nevěří, že by důvodem rozhodnutí rady bylo tvrzení Nejedla.

Pšenková chce vytvořit mezinárodně uznávanou zoo, jež bude dál chovat ikonické druhy živočichů. Podle ní je důležité pavilony přestavět a některá zvířata přesunout. Orangutani by podle ní mohli být v nynějším sloninci. Z instituce chce vytvořit jakousi archu s ohroženými druhy zvířat, která by ochraňovala. "To se nám líbí, protože my všichni, co jsme tam doprovázeli své děti, se domníváme, že ústecká zoo by tuto náplň měla udržet," uvedl Nedvědický.

Fejk chtěl, aby se město chovu drahých zvířat, jež podle něj aktuálně živoří, vzdalo. Jako příklad uvedl slony a orangutany. Měl představu udělat ze zoo iluzi otevřené volné přírody.

"Jeden člen z odborné části výběrové komise vyjádřil určité pochybnosti k tomu, zda se skutečně nejednalo o nějakou předchozí domluvu v odborné části ve výběru jednoho z kandidátů. Na základě této skutečnosti jsme dávali návrh, aby nebylo hlasováno podle doporučení komise, ale abychom hlasovali podle představení kandidátů," uvedl primátor.

Pro Pšenkovou hlasovali tři radní z hnutí ANO a dva z ODS, proti byli tři radní z klubu PRO! Ústí a radní z hnutí PRO Zdraví a Sport. Hlasování tedy bylo těsné pět ku čtyřem. "Naše volba byla jasná, myslím si, že pan Fejk byl lepší a přesvědčivější kandidát," řekl novinářům radní Martin Krsek (PRO! Ústí). Volba je podle něj přesto pozitivním posunem pro zoologickou zahradu a Pšenkovou bude podle jeho slov hnutí PRO! Ústí podporovat. Zdůvodnění volby je ale podle Krska "trapný pokus zpochybnit výběr výběrové komise i odborné části tak, aby byla zodpovězena otázka, proč rada města nerespektovala pořadí kandidátů.".

Do výběrového řízení se přihlásilo pět lidí. Mezi nimi byl i Dušan Usvald, jenž je nyní pověřen vedením zoologické zahrady, skončil třetí. Rada už dřív rozhodla o odvolání předchozího ředitele Romana Končela. Kontrola hospodaření tehdy odhalila 128 pochybení. Předchozí kontrola zjistila 111 pochybení, ředitel osm procent z nich napravil, další ale podle kontroly přibyly.

Ústecká zoologická zahrada přišla před více než rokem o plné členství v EAZA. EAZA tehdy v zoo kontrolovala pravidla a standardy asociace. Úplné vyloučení z EAZA by znamenalo konec účasti na některých chovných programech a ztrátu atraktivních zvířat, například orangutanů, slonů a dalších. Na nápravu nedostatků má ústecká zahrada několik měsíců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

15.6.2021 16:46
Vysloveně politické rozhodnutí, které asi nepřinese nic dobrého. Podle stavu, v jakém se zoo nachází, měl přijít manažer zvenku, který nebude mít osobní vazby na současný kolektiv zaměstnanců a který se nebude bát něco rozhodnout.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.6.2021 17:27
To mě teda playboy zklamal. Aby sloni a gepardi neživořili, zrušil bych raději sikáče, kteří mají oproti ikonám nehorázně velký výběh. Paní Pšenková to nebude mít snadné, neb místní jsou zdatní zejména v hledání chyb. Ano, úroveň je třeba zvyšovat, nebo alespoň udržet. K tomu ale bude třeba najít zdroje, to půjde asi hůř, než s těmi 1000+1 chybami...
Odpovědět
bu

běžný uživatel

15.6.2021 17:53 Reaguje na Karel Zvářal
Hmmm...to byste teda nadělal více škody než užitku...ten sika je sika vietnamský (Cervus nippon pseudaxis), poddruh, který je v přírodě už zcela vyhuben a přežívá jen v zajetí....díky chovům zcela nevyhynul.
Ještě, že nejste ředitel zoo.....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.6.2021 18:26 Reaguje na běžný uživatel
Určitě míň než "filmová hvězda", na to vemte jed.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

15.6.2021 21:58 Reaguje na Karel Zvářal
No možná - ale ten sika - taková "kaňka" ve Vašem věku.....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.6.2021 22:10 Reaguje na běžný uživatel
Myslím, že si pletete pojem s průjmem. To nebylo a priori, ale "buď a nebo". Určitě slony, kteří chodí na procházky ("živoří"...fake news) mezi návštěvníky a jsou obrovskou atrakcí, bych ponechal. A pokud pro sikáčky není místo ve Vietnamu i Číně, je ve světě dost míst, kde je chovají.

http://www.atlaszvirat.cz/jelen-sika-vietnamsky-3414 :...

Sika vietnamský je jeden ze 13 poddruhů siky, který žije při východním pobřeží Asie (Vietnam, Čína, Korea, Japonsko, Taiwan). Zatímco je v dnešní době na většině území svého původního výskytu ohrožen vyhubením (z důvodů ničení přirozeného prostředí zemědělskou činností a lovu pro maso a pro paroží), byl uměle vysazen v oborách a lesoparcích v Evropě, v USA, v Austrálii, na Novém Zélandu a Madagaskaru.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

15.6.2021 23:38 Reaguje na Karel Zvářal
Mě o vietnamském sikovi poučovat nemusíte - navíc Vás podezřívám z toho, že než jsem Vás na tento taxon upozornil, tak jste ani nevěděl, že existuje. A ten odstaveček co jste vykopíroval z toho "odborného" www odkazu, se týká siky obecně (tj. celého druhu), nikoliv pouze siky vietnamského...takže "pojem a průjem" je opravdu to jediné čím můžete argumentovat....ale abyste mě nepomluvil - níže mám zase já něco pro Vás na doplnění znalostí (stáhněte si pdf)

https://www.iucnredlist.org/species/41788/22155877
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.6.2021 04:50 Reaguje na běžný uživatel
A mě zase marně hnidopišsky dokazujete, že sikové v. (OV, BA) jsou jediný problém ústecké zoo.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

16.6.2021 09:08 Reaguje na Karel Zvářal
Já neříkám, že sikové jsou jediný problém ústecké zoo - ale vy chcete začít ty problémy řešit tak, že zlikvidujete ten nejcennější chovaný taxon (který je v přírodě vyhubený a přežívá jen v zajetí) - "zrušil bych raději sikáče" - to jsou Vaše slova - no jo no, musíte příště hold lépe zvažovat vize - může se totiž stát, že narazíte na odborníka a pak už se z toho nevykroutíte ...))))))
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.6.2021 12:20 Reaguje na běžný uživatel
Viz. níže.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.6.2021 12:19
Milý běžný trole, takových odborníků jsem v životě potkal… K meritu věci, tedy novému řediteli, jste se nevyjádřil, zato jiný názor napadáte. V tomto fandím paní z provozu, neb nejlíp zná tamní poměry. Zooparky nejsou žádné tunelárny, pracují tam vesměs nadšenci za pod/průměrný plat a není tudíž potřeba razantních změn. Obratně jste se vyhnul jinému key-word, které stálo za povšimnutí. Ten pán v jednom pořadu řekl větu, kterou by odborník nikdy nevypustil z úst. Na druhou stranu si u mě šplhnul, že to přiznal – takových managerů “by face” totiž po světě chodí...

Zrušit neznamená zlikvidovat, jestli chápete význam slova. Byl bych schopen zařídit přemístění do obory, kde by se o ně náležitě starali a chov by prosperoval. Bylo by to win-in. V zoo nechat malou skupinku na ukázku. Zato sloni a orangutani potřebují zkušený personál, a lidský potenciál je to, co v životě cením nejvýše. K tomu vietnamčíkovi: to jako myslíte, že zootechnik nikdy neslyšel o subspeciích??? Jejich počet je přesně takový, jaký si vědátoři vyhádají. V tropech druhy krpatí, u nás, v chladnějších poměrech, budou časem rámec zvětšovat – a to už nebude ten “původní”, jen jeho středoevropská zvětšenina:-DDD
Odpovědět
bu

běžný uživatel

16.6.2021 14:32 Reaguje na Karel Zvářal
No jo....co asi jiného byste tak k tomu mohl napsat, že....
Odpovědět
bu

běžný uživatel

16.6.2021 14:35 Reaguje na Karel Zvářal
"...to jako myslíte, že zootechnik nikdy neslyšel o subspeciích??? Jejich počet je přesně takový, jaký si vědátoři vyhádají.." - no jo, já jsem zapomněl, že Vy tomu rozumíte nejlíp....))))).....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.6.2021 14:42 Reaguje na běžný uživatel
Papouškovat umíte skvěle!-) Normálně diskutovat zato vůbec, jen čekáte na vhodný okamžik k útoku ad hominem.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

16.6.2021 15:08 Reaguje na Karel Zvářal
A o čem chcete diskutovat???? Siku vietnamského neznáte, proto jste chtěl chov zrušit (neb si to pletete se sikou obecně - důkazem je ten odstaveček co jste vykopíroval o zcela zcestém chovu na Novém Zélandu a jinde)), a když to vyplavalo na povrch tak to přiznat neumíte....jak jste si jistě všiml, já jsem nereagoval na článek o ředitelích zoo, já jsem reagoval na Vás, neb mě namíchlo jak rychle jste "skoncoval" s ohroženým druhem - takoví "brouci pytlíci" jsou nejlepší - a jestli jste zootechnik, tak to není v tomto směru žádná kvalifikace, většina zootechniků ohrožené druhy vůbec nezná (proč taky že - důležité jsou pro ně krávy a jeleni na farmách - to není výtka, to je prostě fakt)....takže se prostě smiřte s tím, že Vás někdo načapal při neznalosti a můžete se klidně dál vyjadřovat k ředitelům...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.6.2021 15:30 Reaguje na běžný uživatel
Takovou drzost může předvést jen běžný troll, opravdu! Načapal...chudáčku! Vy si jako myslíte, že když vygůglíte pdf-ko, že jste větší odborník??? Těch siků (v.) je po světě více chovů, to za prvé. Za druhé jsem vysvětlil, že bych je nezlikvidoval, ale větší část přesunul jinam. A reagoval jsem na záměr Fejka "vzdát se" zavedených chovů neméně ohrožených druhů. Kdybych předpokládal tak ubohou reakci, ak to rozepíšu hned zkraje.

Toto žabomyší brastrvo mám přečtené skrz naskrz, číhají na moment, kdy můžou Napadat a shazovat - předpokládám, že to máte nalepeno na autě. sport. Poměřování pindíků je jejich národní sport.

A na závěr: ani by mě nenapadlo se konkurzu účastnit, byť bych ostudu neudělal. Co to sleduji zpovzdálí, jsou to hledači chyb, žádná objektivní, natož pochvalná kritika, od nich nevzejde. Takže paní vstupuje do jámy lvové, a budu jí držet palce, aby ten tlak rypáků ustála.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist