https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zprava-cesko-zaostava-v-plneni-cilu-uspor-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zpráva: Česko zaostává v plnění cílů úspor energií

28.2.2017 10:00 | PRAHA (ČTK)
Například v období od roku 2014 do roku 2016 byl podle předběžných údajů zmíněný cíl splněn pouze z 64 procent. Namísto 10,8 petajoulů (PJ) činily úspory v této oblasti necelých 7 PJ.
Například v období od roku 2014 do roku 2016 byl podle předběžných údajů zmíněný cíl splněn pouze z 64 procent. Namísto 10,8 petajoulů (PJ) činily úspory v této oblasti necelých 7 PJ.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko zaostává v plnění cílů úspor energií. Vyplývá to ze zprávy o stavu cílů v oblasti energetické účinnosti, kterou včera pro informaci dostala vláda. Podle dokumentu je ohrožen mimo jiné závazek na každoroční dosažení nových úspor ve výši 1,5 procenta objemu ročního prodeje energie konečným zákazníkům.
 

"Plánované alokace nejsou čerpány a průběžné hodnocení podaných žádostí ukazuje, že plánovaný potenciál úspor energie nebude dosahován," uvádí materiál, který ministrům předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Například v období od roku 2014 do roku 2016 byl podle předběžných údajů zmíněný cíl splněn pouze z 64 procent. Namísto 10,8 petajoulů (PJ) činily úspory v této oblasti necelých sedm PJ.

Zpráva podotýká, že ohrožen je také cíl modernizovat každoročně tři procenta celkové podlahové plochy budov ve vlastnictví vládních institucí. Z některých ministerstev byla totiž podle materiálu při sestavování plánu renovací zřejmá neochota úsporná opatření provádět. "Naplňování závazku státu renovovat státem vlastněné a užívané budovy je vnímána jako méně prioritní. Jedná se však o povinnost, v jejímž naplňování má stěžejní roli stát a jeho postojem k plnění dává příklad nestátnímu sektoru ohledně zvyšování energetické účinnosti," dodává materiál.

Aliance Šance pro budovy tento měsíc uvedla, že v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) spravovaném Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) je stále k dispozici 17 miliard korun na energeticky úsporná opatření v bytových domech mimo Prahu. Důvodem jsou podle ní složité administrativní požadavky.

Náměstek ministryně pro místní rozvoj Zdeněk Semorád následně uvedl, že objem žádostí o dotaci na zateplení bytových domů zatím dosáhl 1,14 miliardy korun, což je zhruba třetina z první vyhlášené výzvy. Dodal, že MMR chce podmínky čerpání těchto dotací zjednodušit, přidat možnost čerpání úvěru a kromě společenství vlastníků jednotek (SVJ) zapojit do programu také bytová družstva.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

28.2.2017 11:33
Po přečtení tohoto článku na mě dýchla doba dejme tomu roku 1980. Závěry xtého sjezdu strany splníme ať to stojí co to stojí.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

28.2.2017 12:03 Reaguje na Vladimír Hošek
Bodejť by ne... vždyť se ti aktivisté od komunistů vůbec nelyší
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist