https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zruseni-povinneho-primichavani-biopaliv-vlada-nejspis-odmitne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zrušení povinného přimíchávání biopaliv vláda nejspíš odmítne

8.4.2019 09:00 | PRAHA (ČTK)
Jedním z největších zpracovatelů řepkového semene a výrobcem metylesteru, který se přimíchává do bionafty, je společnost Preol z holdingu Agrofert. Ilustrační snímek.
Jedním z největších zpracovatelů řepkového semene a výrobcem metylesteru, který se přimíchává do bionafty, je společnost Preol z holdingu Agrofert. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Franz Jaeger / Wikimedia Commons
Zrušení povinného přimíchávání biopaliv do benzinu a nafty, jež navrhly čtyři desítky poslanců v čele s Piráty, vláda nejspíš odmítne. Důvodem jsou podle ministerstev závazky vůči EU. Poslanecký návrh již dříve odmítl i premiér Andrej Babiš (ANO). Původně kladný postoj k předloze změnilo v minulém týdnu ministerstvo dopravy. Pouze ministerstvo financí se k novele postavilo neutrálně. Vyplývá to ze stanovisek na vládním webu. Vláda se bude návrhem zabývat v pondělí.
 

Ministerstva poukázala na to, že zrušením povinnosti přimíchávání biosložek do paliv by Česko nesplnilo závazek EU, podle kterého musí používat deset procent energie z obnovitelných zdrojů v dopravě do roku 2020. Dodavatelé pohonných hmot tak musejí nyní přimíchávat povinně alespoň 4,1 procenta biosložky do benzinu a šest procent u nafty.

Poslanci svůj návrh zdůvodnili tím, že biopaliva první generace se nepodílejí na snižování emisí skleníkových plynů. Ty se naopak uvolňují z použitých hnojiv i ze zemědělské techniky. Navíc na litr biosložky je potřeba až 2500 litrů vody. Pěstováním plodin pro výrobu biosložky v podobě monokultur, mezi něž patří například řepka olejka, se snižuje půdní diverzita. Podle ministerstva zemědělství by omezení spotřeby biopaliv první generace "rozhodně neznamenalo odklon od pěstování a zpracování řepky olejky", neboť by byla exportována do jiných zemí EU.

Jedním z největších zpracovatelů řepkového semene a výrobcem metylesteru, který se přimíchává do bionafty, je společnost Preol z holdingu Agrofert. Vlastníkem Agrofertu byl premiér Babiš, který akcie Agrofertu kvůli změně zákona o střetu zájmů převedl v roce 2017 do svěřenského fondu. "Zrušení povinnosti přimíchávání biosložek do paliv v České republice by vedlo k negativním dopadům na podniky vyrábějící biopaliva a navazující zpracovatele vedlejších produktů," uvedl Svaz průmyslu a dopravy.

Ministerstvo dopravy před třemi týdny s argumenty poslanců i jejich novelou souhlasilo. O pár dní později otočilo "při zohlednění stanovisek jiných oslovených resortů".

Poslanci navrhovali, aby se Česko soustředilo na podporu rozvoje technologií pro výrobu biopaliv druhé generace, které využívají nepotravinářskou biomasu. Jde třeba o použité oleje z domácností, tuk z kafilérií, metan z komunálního a skládkového odpadu nebo pyrosyntézu plastů. Podle ministerstev se tak už děje. "Přechod z první na druhou generaci biopaliv je v České republice ztížen faktickou nedostupností vstupních surovin a výrobních kapacit," uvedlo ministerstvo financí.

Vládní stanovisko k novele, pod níž jsou podepsáni také poslanci poslanci ODS, TOP 09, SPD a STAN, bude doporučením pro Sněmovnu, která o předloze rozhodne.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Horák
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

8.4.2019 11:54
Tento stav přesně vystihuje lidové rčení o kaprech a jejich rybníku.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.4.2019 21:11
Problém je v zoufalé těžkopádnosti EU, která sice již před několika lety přiznala ekologickou škodlivost biopaliv, ale dosud nedokázala zrušit příslušné směrnice. Tuto organizaci je třeba buď zgruntu reformovat (což by bylo jistě nejlepší, ale nepovažuji to za reálně možné), nebo rozbít, nebo z ní odejít.
Odpovědět
ig

9.4.2019 15:25
Uklidnilo mě, že byl vyloučen střet zájmů a že o věci rozhodli nestranní odborníci :-) :-) :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist