https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zubr-narozeny-v-taborske-zoologicke-zahrade-zamiri-do-rezervace-ve-francii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zubr narozený v táborské zoologické zahradě zamíří do rezervace ve Francii

16.3.2023 20:36 | TÁBOR (ČTK)
Tříletý Taran doplní stádo v zubří rezervaci, která se rozkládá na ploše 900 hektarů. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 kusů, ve volné přírodě je jich polovina. Pro záchranu zubrů je podle odborníků potřeba dosáhnout počtu nejméně 10 000 kusů.
Tříletý Taran doplní stádo v zubří rezervaci, která se rozkládá na ploše 900 hektarů. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 kusů, ve volné přírodě je jich polovina. Pro záchranu zubrů je podle odborníků potřeba dosáhnout počtu nejméně 10 000 kusů.
Zubr narozený v táborské zoologické zahradě zamíří do přírodní rezervace ve Francii. Jde o druhého zubra narozeného v zoo, který putuje do zahraničí, informoval mluvčí zahrady Filip Sušanka. Táborská zoo se věnuje od roku 2016 programu návratu zubra evropského do volné přírody.
 

"Náš samec Taran odcestuje 12. dubna do vyhledávané francouzské zubří rezervace Réserve des bisons d'Europe u města Sainte-Eulalie, kde rozšíří místní stádo a obohatí jeho genetický fond. Jsme velmi rádi, že Taran najde nový domov právě ve Francii, kde byl přesně před 100 lety v roce 1923 přijat plán na záchranu zubra, který byl v té době ve volné přírodě už zcela vyhuben. A jehož součástí je nyní i naše zoologická zahrada,“ uvedl ředitel táborské zoo Evžen Korec.

Tříletý Taran doplní stádo v zubří rezervaci, která se rozkládá na ploše 900 hektarů. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 kusů, ve volné přírodě je jich polovina. Pro záchranu zubrů je podle odborníků potřeba dosáhnout počtu nejméně 10 000 kusů. "Program reintrodukce, tedy zpětného návratu, zubra evropského do české přírody je klíčovým programem zoologické zahrady Tábor, jejímž hlavním posláním je ochrana ohrožených druhů zvířat. Pravidelně u nás v rámci tohoto záchovného programu odchováváme mláďata, která postupně vypouštíme do přírodních rezervací, jak u nás v Česku, tak i v Evropě. K dnešnímu dni jsme už odchovali celkem 10 mláďat," uvedl Korec.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech, táborská, vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací. V táborské zoo žije přes 380 zvířat více než 70 živočišných druhů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Josef Valenta

16.3.2023 23:52
jen velká pochvala.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.3.2023 19:21
Další důkaz toho, že zoologické zahrady mají plné právo na existenci.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.3.2023 21:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jen si moc nefanděte. Nastoupí CML a vysvětlí Vám, že genotyp tohoto zubra neodpovídá původnímu, který byl na dané klima přizpůsobený. Takhle se samoúčelně šibuje s nebohými stresovanými zvířaty, zůstává za nimi uhlíková stopa a navíc to jsou producenti metanu a ničí naše lesy a zemědělcům úrodu. A místo poděkování za jeho odborný posudek mu vynadáte, že je zaujatý a hloupý. Zkrátka nemají to aktivisté dneska lehké...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

18.3.2023 00:32
Mě by zajímalo kam ten zubr ve skutečnosti míří? Zamíří do přírodní rezervace ve Francii, nebo do vyhledávané francouzské zubří rezervace? No a je to návrat do volné přírody nebo skončil za plotem v oboře.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.3.2023 06:31 Reaguje na Jarek Schindler
Takové zvíře musí být za plotem. Jen vlci ne. Ale v Africe a jinde jsou NP taky za plotem, a nikomu to nevadí.
Proč ale není taková rezervace i u nás???
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.3.2023 07:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já bych založil rezervaci, kam by se nahnali všichni aktivisti, lidé by se na ně za poplatek chodili dívat a získané peníze by šly na ochranu přírody. Ale teď si uvědomuji,že to by se asi moc nevybralo.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

19.3.2023 06:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Mě zajímá co jsou ty přírodní rezervace do kterých se tyto zvířata vypouští. Ochranáři mluví o volné přírodě, o přírodních rezervacích. V charakteristice přírodních rezervací jsem se o plotě nikde nedočetl.Je tam volný vstup?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.3.2023 12:16
Záchrana ZOO je jediná chvályhodné věc tohoto developera. Neznám nikoho, kdo by měl s Ekospolem jako objednatele dobré zkušenosti. Desítky zničených subdodavatelů a lidských údělů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist