https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/pet-odstinu-lasky-k-prirode-lici-kniha-ekopsychologa-jana-krajhanzla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pět odstínů lásky k přírodě líčí kniha ekopsychologa Jana Krajhanzla

5.8.2015
Žádný český autor se zatím různorodým vztahům člověka k přírodě a životnímu prostředí tak podrobně nezabýval
Žádný český autor se zatím různorodým vztahům člověka k přírodě a životnímu prostředí tak podrobně nezabýval
Zdroj | Ekolist.cz
Horolezec, myslivec, fotograf krajiny, vegan, golfista nebo třeba ekologický aktivista. Každý z nich o sobě může upřímně tvrdit, že má rád přírodu. Jenže už z jejich výčtu a toho, z jaké pozice k přírodě přistupují, je jasné, že vztah k ní bude u každého vlastně trochu jiný. Právě různorodým vztahům lidí k přírodě se věnuje nová kniha ekopsychologa Jana Krajhanzla Psychologie vztahu k přírodě a životnímu prostředí. Kniha, která může předejít mnoha nedorozuměním.
 

Zdá se, že se nestačí člověka zeptat, zda má nebo nemá rád přírodu. Protože lidé se zásadně liší v tom, proč ji mají rádi, co na ní mají nejraději a jak se to projevuje v jejich jednání. Jan Krajhanzl ve své knize představuje svůj vlastní koncept pěti charakteristik přístupu člověka k přírodnímu prostředí. Žádný český autor se tímto tématem dosud tak podrobně nezabýval.

Úvod do ČlovĚkologie

Kniha má především pomoci pedagogům a odborníkům pohybujícím se v oblasti ekovýchovy zorientovat se v množství pojmů používaných ve vztahu člověka k přírodě. Autor si všiml, že ne vždy, když lidé hovoří o odcizení přírodě nebo ekogramotnosti, mají na mysli to samé. Užitečná ale může být i pro další lidi, kteří mají s ochranou přírody co do činění. Ať už připravují veřejné kampaně, turistické stezky nebo nový ekovýrobek na trh.

Ocenit knihu mohou však i laici, které prostě zajímají jiní lidé a jejich názory a chtějí přijít na kloub jejich uvažování. Kniha může pomoci vysvětlit a třeba i pochopit, proč se lovec i přes jejich zabíjení považuje za milovníka zvířat (a nemyslí tím až pokrm na talíři), nebo základ nedorozumění nekonečných diskuzí mezi myslivci se správcovským až panským přístupem k přírodě a biocentrickými milovníky zvířat. Podobné diskuze ostatně nevedou jen zastánci dvou nesmiřitelných táborů, ale jsou denním chlebem i ochránců přírody nebo úředníků. Jak například přistupovat k invazivním druhům živočichů decimujícím tradiční druhy? Zabít kočku a ochránit bandikuty?

Kniha odpovědi na konkrétní problémy ochrany přírody nedává, ani dát nemůže. Pomůže ale vysvětlit, proč se i ochránci přírody mohou někdy přiklánět k rázným řešením na úkor některého přírodního druhu. Proč po sobě může malíř - milovník krajiny v přírodě zanechávat zbytky jedovatých barev nebo se vegetarián štítit pavouka ve stanu.

Lidé jsou plní protikladů. Někteří z nich mohou vášnivě milovat přírodu, chránit ji, ale špinavou žábu by do ruky nikdy nevzali. A naopak
Lidé jsou plní protikladů. Někteří z nich mohou vášnivě milovat přírodu, chránit ji, ale špinavou žábu by do ruky nikdy nevzali. A naopak
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Jan Krajhanzl vztah lidí k přírodě charakterizuje z pěti různých a na sobě nezávislých hledisek: potřeby kontaktu s přírodou, adaptace na přírodní podmínky, estetického postoje, etického postoje k přírodě a environmentálního vědomí.

Zatímco první tři charakteristiky jsou srozumitelné už podle názvu, poslední dvě si žádají bližšího vysvětlení. Etický postoj k přírodě je možné zjednodušeně popsat jako morální přesvědčení o pozici člověka v „přírodní hierarchii“, jeho vztah k mimolidskému světu. Environmentální vědomí zahrnuje naši (ne)ochotu jednat v (ne)prospěch přírody a životního prostředí.

V první části knihy autor nejprve načrtne stručné charakteristiky osobního vztahu k přírodě. V druhé části se postupně všem věnuje podrobněji. Ve třetí poslední části pak autor svůj přístup srovnává s dalšími používanými koncepty a termíny popisujícími vztah člověka k přírodě a životnímu prostředí.

Barbie na výletě

V celé knize se objevují citace ze zahraniční i české odborné literatury, ale i úryvky z beletrie. Svými environmentálními postřehy knihu obohacuje například Robert Fulghum nebo postavy Dostojevského románů. Své místo má i ukázka z dětského časopisu nebo televizního pořadu o vaření. Což je nejen nesmírně osvěžující, ale i poučné, protože většinovou společnost formuje spíše populární kultura, než odborné studie.

Přestože je kniha vědomě psána především pro pedagogy a lektory ekologických programů, autor se nesnaží čtenáře nijak poučovat. Neříká, jaký postoj k přírodě a životnímu prostředí je ten jediný správný, kdy má člověk přírodu „rád dostatečně“, nebo naopak „málo“.

Ostatně nic není jenom černé, nebo bílé. Lidi, kteří se snaží navést společnost k přírodě a ohleduplnějšímu stylu života, Jan Krajhanzl varuje před možnými chybami a dobrými skutky „vedoucími do pekel“. Nevytváříme snahou o člověka s velkou potřebou kontaktu s přírodou zástupy lidí toužících žít „v souladu s přírodou“ v satelitních městečkách na okraji měst? ptá se například.

Po přečtení knihy si může každý čtenář zkusit svůj vlastní vztah k přírodě a životnímu prostředí upřímně charakterizovat. Autor k tomu ostatně na závěr knihy vybízí i seznamem otázek k jednotlivým kapitolám.

Líbil se Vám článek?

Přispějte na vznik dalšího        

reklama

Další informace |
Krajhanzl, Jan: Psychologie vztahu k přírodě a životnímu prostředí; Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání ve spolupráci s Masarykovou univerzitou, Brno 2015, 200 stran.
foto - Vítková Zdeňka
Zdeňka Vítková
Autorka je redaktorkou serveru Ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist