https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/kazdy-rok-se-ve-skolnich-jidelnach-seskrabne-do-kyblu-2-5-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Každý rok se ve školních jídelnách seškrábne do kýblů 2,5 miliardy korun

26.2.2018 10:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. / Ilustrační foto
Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den, vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí 2,5 miliardy korun. Iniciativa Skutečně zdravá škola proto přichází s výzvou ke snižování plýtvání potravinami ve školních jídelnách.
 

Podle zaměstnanců školních jídelen skončí jako odpad 20 až 35 procent připraveného jídla. “Toto množství odpovídá našim zjištěním ve školních jídelnách. V některých jídelnách je to méně, v některých množství vyhozeného jídla tvoří až třetinu všech připravených pokrmů,“ říká Tomáš Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

V loňském školním roce bylo v zařízeních školního stravování vydáno přibližně 383 milionů pokrmů (snídaní, svačin, obědů a večeří). Vyplývá to ze statistik ministerstva školství. Iniciativa Skutečně zdravá škola spočítala, že na přípravu těchto pokrmů je ročně použito přibližně 136 tisíc tun potravin. Pokud 20 až 35 procent z tohoto množství skončí v koši, pak je to ročně 27 tisíc až 48 tisíc tun potravin. Toto množství si můžeme představit jako 1 600 plně naložených nákladních vozů Tatra o nosnosti 30 tun. Pokud by se nákladní auta postavila za sebe, tvořila by kolonu dlouhou 5,6 kilometru. Pokud toto množství přepočteme na porce o velikosti 500 gramů, tak se každý rok vyhodí 24 milionů porcí pokrmů. Rodiče každý rok celkem za školní stravování svých dětí zaplatí přibližně 7,5 miliardy korun. Z toho vyplývá, že až 2,5 miliardy korun (35 %) skončí jako odpad.

Program Skutečně zdravá škola

Skutečně zdravá škola je program zdravého a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. “Vyzýváme všechny školy, aby se zapojily do akce Miluji jídlo, neplýtvám a zavázaly se snižovat množství odpadu ve školních jídelnách. Připravili jsme pro pedagogy řadu návodů a vzdělávacích metodik, jak žáky a studenty vzdělávat o dopadech plýtvání potravinami a o možnostech řešení,“ doplňuje Václavík.

Všechny školy plnící program Skutečně zdravá škola nabízí dětem kvalitní pokrmy a podporují a rozvíjí v žácích zdravé stravovací návyky. Skutečně zdravé školy také umožňují žákům pěstovat bylinky, ovoce a zeleninu na školních zahradách, učit se základům vaření a navštěvovat místní farmy. Do programu se mohou zapojit mateřské, základní i střední školy. Mohou se pokusit o získání bronzové, stříbrné a zlaté medaile za splnění kritérií programu Skutečně zdravá škola. Momentálně je zapojeno 314 škol z celé České republiky a 40 z nich již splnilo bronzová kritéria, dvě základní a jedna mateřská škola splnily stříbrná kritéria. Záštitu výzvě “Miluji jídlo, neplýtvám“ udělila Asociace společenské odpovědnosti, Ministerstvo životního prostředí České republiky a ministr zemědělství ČR. Veškeré informace o výzvě, návod na zapojení a metodické návody pro učitele jsou dostupné na webu.

Předcházení a snižování plýtvání potravinami je jednou z nejlepších možností, jak zachovat přírodní zdroje a chránit přírodu. Snižováním množství vyhazovaného jídla ve školních jídelnách snižuje škola svoji uhlíkovou stopu, snižuje množství odpadu na skládkách či ve spalovnách, pomáhá zachovat přírodní zdroje používané k produkci potravin, a navíc vychovává děti k úctě k jídlu v době, kdy stovky milionů lidí na světě každý den hladoví - nemluvě o snižování nákladů na nákup potravin, které se nesní. A samozřejmě snižuje náklady za odvoz odpadů z jídelny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

27.2.2018 08:07
ono obecně platí, že když se skutečně vaří ze základních surovin, tak se musí navařit víc, než se nakonec sní - tedy musí se navařit tolik porcí, kolik je objednáno.
a pak záleží na režimu výdeje potravin, jestli "tumáš porci a nediskutuj", nebo se respektují přání "bez masa", "bez omáčky", "málo rejže". v prvním případě zůstává část na talíři, v druhém v hrncích a pekáčích.

ano, jsou zde dva způsoby, jak neplýtvat:
1. krmit v každé jídelně "plukovní prasata" (což je jaksi na hraně a za hranou předpisů a takové prase rozhodně nelze následně legálně zbaštit v rámci jídelny, a vyrojili by se milovníci zvířat dělající problém z toho, že pro prase je nezdravé jíst slané a kořeněné)
2. nevařit ze základních surovin, ale ohřívat z polotovarů. to má samé výhody, hygienik nemůže říci ani "popel", kuchaři se nepředřou, není nutno drhnout pekáče a kastroly, děti baští, až se jim dělají boule za ušima, krajinou zní dětský smích, brkaše z prášku se zamíchá ve vodě a je hotová za dvě minuty, takže ji není nutno vařit do foroty, karbenátle a hranolky se podle potřeby ládují do friťáku, mražená pizza se točí v mikrovlnce a kečup se servíruje v jednoporcových pytlících. no řekněte, kdopak by se trápil s pohankou, svíčkovou nebo haluškami?
Odpovědět

Jan Škrdla

28.2.2018 20:57 Reaguje na Lukas B.
bod 2 - vypadá to jako pokus o vtip. To už se ty děti rovnou můžou stravovat ve fastfoodu.
Ideální řešení je vydat porce dle přání a to co zbyde v hrnci nechat bezdomovcům. Zabijí se tak 2 mouchy jednou ranou.
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.3.2018 20:15 Reaguje na Jan Škrdla
vy jste prostě genius! a až bezdomovci budou mít bříška nacpaná k praskutí, tak zbylé zavaříte do sklenic od okurek a pošlete letecky do subsaharské afriky.

ne, to není vtip. nemůžete úspěšně chytat vice zajíců najednou. ale můžete si z hejna vybrat, kterého zajíce chcete chytit nejvíc. nejméně odepsaného jídla mají fastfoody které ohřívají prefabrikáty. je-li Vaší absolutní prioritou pouze "neplýtvání" a jdete za ním přes mrtvoly, potom je přeměna jídelny na fastfood z mraženého dobra volba.
Odpovědět

Jan Škrdla

4.3.2018 23:30 Reaguje na Lukas B.
Můžete si vybrat zajíce, ale nemusí to být zrovna ten nejvíc vlevo nebo vpravo.
Kdo tady psal o absolutní prioritě a o jití přes mrtvoly? Osobně jsem proti posuzování a hodnocení dle jediného kritéria (odstrašujícím příkladem jsou výběrová řízení založená pouze na ceně, ale to bychom se dostali jinam).
Pokud vám vadí bezdomovci, tak můžete část jídla prodat za přijatelnou cenu strávníkům z řad občanů, co si za ni zaplatí. Co se nesní, pak nechat bezdomovcům třeba další den a pochybuji, že pak něco zbyde.

Co se týká přeměny jídelny na fastfood - z toho nápadu by nejednomu dietologovi vstávaly vlasy na hlavě a rozhodně to nezapadá do programu Skutečně zdravá škola.
Jídlo seškrábané z talířů, vznikne tak i tak. Akorát, že to z fastfoodu se nehodí ani pro čuníky, z důvodů, které jste uvedl ve vašem prvním příspěvku. Ale může se to prohnat pře bioplynku - je to daleko lepší řešení než tam cpát kukuřici nebo jiné plodiny, které by mohly posloužit jako potravina nebo krmivo.



Odpovědět
LB

Lukas B.

6.3.2018 11:04 Reaguje na Jan Škrdla
člověče, Vy čtete mezi řádky něco, co tam není. proti bezdomovcům ani strávníkům z okolí nemám nic. akorát věcná připomínka, objednají si jídlo a nevyzbyde (vynadají kuchařce a vícekrát si neobjednají), případně objednají si a vaříme tedy s příslušnou rezervou, a kruhem jsme zpět, akorát máme zbytků ne po 150, ale po 250 obědech.

ad zkrmování odpadu: vizte směrnici eu platnou od července 2002, zcela zakázáno. na vesnicích se to samozřejmě dělá ilegálně, někdo defakto krade odpad a krmí si doma prasata, s tichým souhlasem ostatního osazenstva kuchyně, dokud se nepoškorpí a vzájemně nenapráší.
ad kompostování a bioplynky - no, asi by to teoreticky šlo. leč malý objem a nepravidelně, tj. draho a nespolehlivě, snad možná za ideální konstalace blízkosti bioplynky a entusiasmu v kuchyni i na bioplynce, a možná za cenu mírného tříděni shrabovanáho.

navrhuji nechytat zajíce bezodpadovitosti, ale chytat zajíce poživatelné a vyvážené stravy ze základních surovin, a konvenience omezit na sušené těstoviny a mléčné výrobky (nejsem takový idealista, abych kantýny nutil vyrábět vlastní nudle a jogurty)
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.3.2018 11:12 Reaguje na Lukas B.
jo mimochodem, ve škole, kde máme ratolesti, vedly neokoralé družinářky excelovou tabulku, kolik a čeho a jestli vůbec dítě v jídelně jedlo (aby rodiče získali zpětnou vazbu, jestli to nepřehnali se svačinou a s kapesným, případně aby podle tabulky upravili měsíční objednávání jídel ze dvou možností, aby neobjednali něco, co se dítěti příčí). předloni se ovšem zuřivě vzbouřily matky zmámené zřejmě postlaktační psychozou nebo erupcemi na slunci, a vymáhaly si zákaz vedení tabulek, že jako jejich jedinečné a zázračné děti jsou vědomím že existuje tabulka někam tlačeny. takže každý rok družinářkám podepisuje souhlas, aby naše děti byly tabelizovány.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist