Evropská komise, český text ICEU: BSE: výsledky Stálého veterinárního výboru

Stálý veterinární výbor se dne 13. června příznivě vyjádřil k ustanovením o zkouškách na BSE, předpokládaných v souboru opatření předloženého včera Evropskou komisí. Tato opatření novelizují předpisy o TSE. Komise tento návrh nyní přijme.

U ostatních opatření předpokládaných ve druhém návrhu Komise SVV nedosáhl souhlasu kvalifikovanou většinou. Druhý návrh předpokládá prodloužení současného zákazu zkrmování masokostní moučky, s účinností od 1. října 2001 rozšíření sortimentu výrobků dovážených do EU, podléhajících ochranným opatřením a novelizaci pravidel boje proti BSE zavedením možnosti, aby příslušné místní úřady nevyžadovaly likvidaci všech kusů v chovu, v němž se potvrdil případ BSE. Návrh bude nyní zaslán Radě k přijetí.