Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky: Stopy vyder sečteny: Na Dačicku se jich našlo 13

Včerejší stopování vyder na Dačicku odhalilo celkem 13 zvířat v kvadrátu 10x10 km v oblasti kolem řeky Želetavky, z toho 8 vyder tvořilo tři rodinné skupiny (dvě samice se dvěma mláďaty a jedna samice s jedním mládětem). Sčítání vyder organizuje ve spolupráci s dalšími odborníky Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, v terénu se většinou při takové akci pohybuje 5-10 „stopařů“.

„Stopy vyder se snažíme ve vybraných oblastech sčítat každý rok. Jsou ale potřeba vhodné podmínky – čerstvý sníh, bezvětří a rychlá koordinace všech zúčastněných. Stopování poskytuje nejen přesný odhad počtu vyder ve sledované oblasti, ale také údaje o pohybu vyder v přírodě, třeba jak překonávají silnice či jezy. Protože podle stop lze odlišit dospělé jedince od samic s mláďaty a někdy podle jejich velikosti poznáme i samce, zjistíme i data o struktuře populace. Získané informace jsou důležité pro účinnou ochranu tohoto druhu,“ vysvětluje Jitka Větrovcová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Výsledky sčítání jsou využívány i k dalším výpočtům, například pro odhad vydřích hustot a odhad celkové početnosti vyder v celé ČR. Data o hustotách vyder v jednotlivých kvadrátech mapovací sítě jsou využívána třeba pro zpracovávání odborných posudků k žádostem o náhradu škod způsobených vydrou na rybách podle zákona č. 115/2000 Sb.

Vydra říční je celoevropsky chráněná lasicovitá šelma, výborně přizpůsobená pobytu ve vodě – její tělo pokrývá velice hustá srst, mezi prsty má plovací blány. Během 20. století počet vyder u nás i v celé Evropě důsledkem lovu, znečištění vod a špatné potravní nabídky výrazně klesl. Zhruba od konce 80. let 20. stol. populace vyder v ČR pomalu narůstá, což přináší i stále častější konflikty s rybáři. Vydra však u nás stále neobývá svůj celý původní areál a její populace je pořád zranitelná, zejména s ohledem na narůstající negativní vlivy dopravy a nelegálního lovu.

Agentura ochrany přírody a krajiny připravila Program péče pro vydru říční, který by měl zajistit, aby tato krásná šelma v naší přírodě zůstala a zároveň by měl přispět k řešení narůstajících konfliktů mezi ochranou vydry a zájmy rybářských subjektů. Dokument je k dispozici na www.zachranneprogramy.cz.

Kontakt:
Karolína Šůlová, karolina.sulova@nature.cz, 724102406

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz
Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

Kaplanova 1931/1, Praha 11 – Chodov, 148 00, telefon 283 069 242, e-mail: aopkcr@nature.cz