https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/70-procent-nejvetsiho-japonskeho-koraloveho-utesu-odumrelo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

70 procent největšího japonského korálového útesu odumřelo

13.1.2017 12:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na 70 procent největšího japonského korálového útesu Sekiseishoko odumřelo.
Na 70 procent největšího japonského korálového útesu Sekiseishoko odumřelo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Japonské ministerstvo životního prostředí
Na 70 procent největšího japonského korálového útesu Sekiseishoko odumřelo. Bělením je alespoň částečně postiženo 91,4 procenta útesu. Informovala o tom japonská média na základě výzkumu japonského ministerstva životního prostředí.
 

Ministerští úředníci v úterý oznámili, že došlo k tzv. vybělení korálů, které je spojené zejména s narůstající teplotou mořské vody.

Ministerstvo provedlo během listopadu a prosince průzkum na 35 místech korálového útesu, mezi ostrovy Išigaku a Iriomote v prefektuře Okinava.

Bělení korálů se objevuje kvůli narůstající teplotě mořské vody, svůj podíl má i znečištění moře a usazování půdy, spláchnuté z pevniny, informovali úřady.

Proces bělení se výrazně urychlil loni v období června až září, kdy se oceán oproti normálu ohřál o jeden až dva stupně. Místy voda dosahovala teplory 30 °C.

Chcete si o bělení korálů přečíst více? Velký vybělený bariérový útes: Austrálie řeší, jak se postavit k masivnímu umírání korálů

Bělení korálů (anglicky "bleaching") rozhodně není v podmořském světě novinkou. Poprvé byl zaznamenán a popsán na korálových útesech Bird Key u Florida Keys v roce 1911, a o osmnáct let později i na australském Velkém bariérovém útesu. V obou případech se ale jednalo o velmi vzácnou událost, vázanou jen na malou plochu a kterou tehdy mořští biologové viděli jako vítanou příležitost k nahlédnutí do fungování rovnovážné dynamiky pestrého ekosystému.

Co způsobuje ono bělení? Horké léto, klidná hladina a dlouhé období bezvětří způsobí prohřátí hlubších horizontů jinak poměrně mělké vody v okolí korálů. Polypi, kteří jejich masu vylučovaným uhličitanem vápenatým tvoří, už v takových podmínkách nedokáží udržet zakomponované symbiotické řasy. Zbavují se jich a spolu s tím se jejich živá struktura stává křehkou a průhlednou. Řasy ale zajišťují polypům z řad korálnatců až 90 % jejich výživy. Bez nich začne celá přisedlá a po tisíciletí se na sebe vrstvící kolonie hladovět. Pokud nedojde k rychlé změně, dojde až ke kolapsu korálového útesu, k jeho vybělení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist