https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-podzimne-vybarvena-nase-priroda-5-17
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Podzimně vybarvená Naše příroda 5/17

24.10.2017 09:33 | PRAHA (Naše příroda)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vladimír Motyčka / Naše příroda
S barevným kobercem spadaného listí přichází i podzimní číslo Naší přírody, kde se právě o důvodech opadávání listnáčů dozvíte více. Nakouknout můžete do mikrosvěta – a že je co pozorovat…, volavky předvedou, jak se učí lovit, získat vaši přízeň se pokusí i naše žáby a popřemýšlíme, jak pomoci losům vracejícím se do našich končin. Na výlet se vydáme do Českosaského Švýcarska, na Šumavu, nebo třeba na ornitologickou pozorovatelnu u Svitav.
 

Obsah čísla 5/17

Z přepychové róby do naha / Alena Říhová
Toulky mikrosvětem / Hana a Vladimír Motyčkovi
Chrobák jednorohý / Mladen Kaděra
Nejsou tu cizí, tak kampak a proč mizí? / Alena Říhová
Města: největší evoluční laboratoř světa? / Tomáš Grim
Podzim v lese / Přemysl Pavlík
Lovecká škola našich volavek / Jiří Doxanský
Černý Nadýmač / Martin Kohoutek
Barevný a klidný podzim v Českosaském Švýcarsku / Martin Janoška
Dvě skalnaté střechy Šumavy / Jan Vítek
Ornitologická pozorovatelna Svitavy / Jiří Mach
Quarry Life Award 2018: Příroda zvítězí / Hana Michalíková, Lukáš Volša, Kamila Botková
Úchvatní a ohrožení / Denisa Mikešová
Střípky z fotosoutěže 2016
Poznáváme naše hřibovité houby: hřib příživný / Michal Mikšík

Z přepychové róby do naha

Naše listnáče se právě halí do slavnostních hávů. Nastal majestátní podzim. Také se rok co rok těšíte na jejich unikátní módní přehlídku, při níž se na zeleném molu míhá jedna barevná kombinace za druhou? Zlato žlutá, oranžovo červená, oranžovo hnědá… A když na ně posvítí sluníčko, to je teprve podívaná!

Toulky mikrosvětem

Lidské oko je velice dokonalý nástroj, který nám zprostředkuje podstatnou část informací o okolním světě. Někdy však ani oko nestačí, abychom si mohli patřičně prohlédnout předmět našeho zájmu – buď je příliš daleko (o tom by mohli vyprávět zejména ornitologové), nebo je příliš malý a ať děláme, co děláme, více detailů na něm neobjevíme.

List zbarvený anthokyany.
List zbarvený anthokyany.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Alena Říhová / Naše příroda
V prvém případě pomůže dobrý dalekohled, ve druhém někdy lupa (o té jsme již psali), ale jindy budeme muset sáhnout po složitějším zařízení, a to po mikroskopu. U většiny lidí stále ještě přežívá názor, že mikroskopy jsou přístroje určené pouze vědcům a jejich pořízení je velice nákladné. Pochopitelně lze si opatřit přístroj za několik set tisíc korun, ale po pravdě řečeno, neškolený pozorovatel s ním žádné velké zázraky neudělá. Na druhé straně je možné si za několik set nebo nejvýše několik málo tisíc opatřit přístroj sice jednodušší, ale také snáze ovladatelný, který nám otevře zcela nový svět neviditelných bytostí a předmětů. I s tím je ale nutné na¬učit se zacházet a znát alespoň trochu jeho stavbu a vlastnosti.

Města: největší evoluční laboratoř světa?

Vliv člověka na přírodu většinou malujeme v temných tónech. Jenže nic není černobílé – některým živáčkům, nejnápadněji mezi opeřenci, přítomnost člověka nevadí. A dokonce se najdou i druhy, které z lidských „destruktivních“ aktivit profitují a člověkem neovlivněné přírodě se vyhýbají.
reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist