https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-ve-stopach-slavnych-krajanu-zahrajte-si-na-objevitele-s-projektem-nase-mokrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Ve stopách slavných krajanů - zahrajte si na objevitele s projektem Naše mokřady!

20.4.2015
Jak vlastně vypadá takový pravý a nefalšovaný mokřad? Je to místo, kde voda odpočívá, které je celoročně nebo alespoň po velkou část roku zamokřené, často i s viditelnými vodními plochami.
Jak vlastně vypadá takový pravý a nefalšovaný mokřad? Je to místo, kde voda odpočívá, které je celoročně nebo alespoň po velkou část roku zamokřené, často i s viditelnými vodními plochami.
Náš slavný krajan Emil Holub se vydal jako první Evropan prozkoumat oblast kolem Viktoriiných vodopádů v nitru Afriky a z jeho dílny vzešla vůbec první mapa této oblasti. I v dnešní krajině, dokonce klidně uprostřed Česka, je ale stále co objevovat. Nevěříte? Co takhle dosud nezmapované a nezaznamenané mokřady? Zkuste si zahrát na nové Holuby, Náprstky, Hanzelky a Zikmundy, najděte mapu na www.nasemokrady.cz a zaznamenejte mokřad ve vašem okolí. Do pátrání můžete zapojit celou rodinu a navíc pomůžete ochraně těchto vzácných ekosystémů.
 

Mokřady jsou nedílnou součástí naší přírody, která rozhodně stojí za pozornost. O to více, že patří mezi jedny z nejohroženějších ekosystémů u nás. Jak ukázaly nedávné výzkumy, za posledních 60 let zmizelo v České republice přes 950 000 ha mokřadů, což se rovná rozloze téměř celého Jihočeského kraje. Celková délka vodních toků se z původních 76 000 km zkrátila o jednu třetinu, 21 000 km toků je uzavřeno v betonových korytech a přibližně čtvrtina zemědělské půdy je stále odvodňována trubkovou drenáží.

Jak vlastně vypadá takový pravý a nefalšovaný mokřad? Je to místo, kde voda odpočívá, které je celoročně nebo alespoň po velkou část roku zamokřené, často i s viditelnými vodními plochami. V konkurenci hradů a zámků, historických měst, národních parků nebo horských štítů bychom mokřady asi nezařadili mezi nejvyhledávanější cíle výletníků, přesto jsou nedílnou a velmi důležitou součástí naší přírody, která rozhodně stojí za pozornost. O to více, že mokřady patří mezi jedny z nejohroženějších ekosystémů u nás.

Mokřad, kterého si zatím nikdo nevšiml a který by si díky pestrosti své fauny a flóry zasloužil ochranu, můžete přitom najít třeba hned za vaším domem. Může to být močál, rašeliniště, nebo třeba podmáčená louka - stačí na jarních procházkách zvednout oči a všímat si krajiny kolem sebe. Na webových stránkách www.nasemokrady.cz si pak můžete prohlédnout mapu dosud prozkoumaných mokřadů a snadno zanést ten svůj právě objevený. I vy sami tak můžete přispět k ochraně přírody a k zachování těchto unikátních ekosystémů.

Projekt Naše mokřady, který vznikl ve spolupráci Českého svazu ochránců přírody a společností Heineken Česká republika, a.s., pomohl za první rok své existence objevit a zmapovat několik desítek menších i větších mokřadů po celé České republice. Spousta těchto unikátních ekosystémů ale stále zůstává na okraji zájmu. Ideální příležitost zapojit se tak pro všechny milovníky přírody nastává právě se začínající turistickou sezónou.

Tak nebuďte suchaři a pomozte chránit mokřady!


reklama

Kristýna Štěpánková
Autorka je divutvůrkyně.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist