https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/berlin-se-dohodl-s-bruselem-ohledne-mytneho-pro-osobni-auta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Berlín se dohodl s Bruselem ohledně mýtného pro osobní auta

1.12.2016 20:58 | BRUSEL (ČTK)
Evropská komise souhlasí s upraveným plánem na zavedení mýtného pro osobní auta v Německu. Oznámila to dnes eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová. Na ilustračním snímku berlínské Postupimské náměstí.
Evropská komise souhlasí s upraveným plánem na zavedení mýtného pro osobní auta v Německu. Oznámila to dnes eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová. Na ilustračním snímku berlínské Postupimské náměstí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise souhlasí s upraveným plánem na zavedení mýtného pro osobní auta v Německu. Oznámila to dnes eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová po setkání s německým ministrem dopravy Alexanderem Dobrindtem. Komise původní plán kritizovala kvůli diskriminaci zahraničních řidičů. Přislíbené změny však podle Bulcové zajišťují, že mýtné bude v souladu s pravidly EU. Rakouský ministr dopravy Jörg Leichtfried nicméně dohodu Berlína s Bruselem označil za "pochybný kompromis", který diskriminaci pouze zastírá. Rakousko původní plán mýtného odmítalo, stejně jako další sousední země Německa, včetně České republiky.
 

Dohodnutý kompromis nadále předpokládá, že majitelům aut registrovaných v Německu bude zaplacené mýtné plně kompenzováno formou daňové úlevy. Majitelé aut s velmi nízkými emisemi škodlivých plynů však nyní získají ještě větší úlevu, než zaplatí na mýtném. Komisi se totiž v původním návrhu nelíbilo, že hodnota kompenzace měla přesně odpovídat výši mýtného.

Kompromisní plán zahrnuje rovněž úpravu krátkodobých sazeb mýtného pro zahraniční řidiče. Desetidenní poplatek by se podle něj měl v závislosti na objemu motoru a velikosti emisí pohybovat v rozmezí od 2,5 eura do 20 eur (zhruba 68 až 541 Kč). Dosavadní plán počítal s rozmezím pět až 15 eur, napsala DPA. Brusel dříve kritizoval skutečnost, že plánované ceny za krátkodobé dálniční známky jsou v některých případech nepřiměřeně vysoké.

Podle Leichtfrieda neprošel původní plán žádnou výraznější změnou, diskriminace zahraničních řidičů je prý nyní pouze "o trochu více zastřená". Leichtfried se hodlá setkat s kolegy z Belgie, Nizozemska a Polska, aby tuto záležitost projednal. Ministr nevyloučil, že se Rakousko po důkladnější analýze situace obrátí na Soudní dvůr Evropské unie.

Evropská komise se kvůli původnímu plánu, který loni schválil německý parlament, obrátila na Soudní dvůr Evropské unie letos v září. Jakmile však němečtí zákonodárci schválí dohodnuté úpravy, komise soudní řízení oficiálně zastaví.

Dobrindt již dříve uvedl, že se zavedením mýtného pro osobní auta v Německu počítá až po parlamentních volbách v příštím roce. Šéf poslaneckého klubu německých Zelených Anton Hofreiter dnes označil kompromisní řešení mýtného za nesmyslné a vyzval vládu k zastavení projektu. "Bude to první mýtné pro osobní vozy na světě, u kterého hrozí, že bude stát více peněz, než přinese," prohlásil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist