https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-50-procent-pudy-je-brutalne-postizeno-erozi-naprava-bude-nektere-zemedelce-bolet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: 50 procent půdy je brutálně postiženo erozí, náprava bude některé zemědělce bolet

9.6.2017 11:17 | PRAHA (ČTK)
Vláda projedná koncepci boje se suchem včetně protierozní vyhlášky, kolem níž čeká ministr velkou debatu. Ilustrační snímek.
Vláda projedná koncepci boje se suchem včetně protierozní vyhlášky, kolem níž čeká ministr velkou debatu. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ekodomov
Polovina zemědělské půdy v ČR je postižena erozí. Vláda již dala na opatření proti vysychání země sedm miliard a projedná koncepci boje se suchem včetně protierozní vyhlášky. Řekl to dnes ministr životního prostředí (MŽP) Richard Brabec (ANO). Vláda chce připravit i "dvojče" programu Dešťovka určené spolkům, když například zahrádkáři budou chtít nádrž pro zadržení dešťové vody. Již nyní vláda pomáhá obcím a městům, které si zřizují podobné nádrže.
 

"Řešíme, že Česká republika dramaticky vysychá. Investovali jsme zatím sedm miliard korun z operačního programu Životní prostředí, investujeme stovky milionů korun z národních peněz do tisíců opatření přírodě blízkých, jako obnova vodních zdrojů, remízů, suchých poldrů, zatravňovacích pásů. Je nutné udržet vodu, nenechat ji odtéct, bránit erozi. Je to otázka i nových zdrojů vody, stovek vrtů a studen pro menší obce," řekl ministr. Uvedl, že boj proti suchu bude výhledově stát stovky miliard.

Brabec upozornil na to, že v ČR přibývá počet regionů trpících suchem. Za posledních 80 let se v Česku podle něho vysušilo milion hektarů mokřadů, tisíce rybníků, místa se zaorala a osela. "Za poslední rok jsme objeli několik set obcí a je to krutá realita, bude jich už k tisíci, které mají problém s vodou. V nejvodnatějším období, což byl duben, byla polovina republiky ve stavu mírného až kritického sucha. Jestli bude horké léto, stav se bude blížit roku 1993, kdy byly tisíce obcí závislé na cisternách, a to už je kalamita. Zemědělská půda má špatnou schopnost držet vodu, půda je z 50 procent brutálně postižená erozí," řekl Brabec.

Vláda projedná koncepci boje se suchem včetně protierozní vyhlášky, kolem níž čeká ministr velkou debatu. Obsahuje podmínky pro zemědělce, jak se mají starat o půdu, aby ji ochránili před erozí. "Bude to bolet nějaké skupiny lidí. V zemědělství je naprosto nesmyslný systém zavlažování, kdy se chrlí voda. V Izraeli jsou všude kapkové závlahy, neexistuje, že by někdo bral vodu hadicí z podzemních studen," řekl Brabec.

Míní, že Česko vysychá daleko rychleji, než si někdo dovedl představit. "Dřív se řešily povodně, ne sucho. Absolutní prioritou je udržet vodu v Česku, v krajině, nenechat ji tak rychle odtéct, což se bohužel v minulých desítkách let dělo, a teď se ukazuje, že tu vodu potřebujeme," řekl ministr. Dodal, že od roku 2014 spustila vláda řadu programů. "Je to největší problém v Česku v oblasti životního prostředí," dodal.

Připomněl, že program Dešťovka byl za 28 hodin vyčerpaný, stát připravuje další podobný pro spolky. Vláda se ideově inspiruje v Izraeli. "Tam jeden ze zákonů zní, že neexistuje voda, která by nešla přes vodoměr, včetně studní. Tady si spousta lidí myslí, že má svoji studnu, ale to není jejich voda, ale voda státu," řekl Brabec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

9.6.2017 20:58
A opět budeme bojovat. Před dvema lety byl největší problém ovzduší, ten už zřejmě vyčpěl, regulace zavedeny, dotace rozdány, prolomení soukromí provedeno, peníze z kapes občanů vytaženy. Skvělé, tak teď budeme zasejc bojovat ze suchem a erozí půdy. Doufám, že po volbách se tento jasnozřivý "bojovník" ztratí ze scény.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

10.6.2017 09:02 Reaguje na Milan Milan
Říkáte tedy: "smyšlený problém"? Žádná sucha nehrozí, eroze orné půdy je neexistuje a/nebo je v pořádku, že se tak děje?
Odpovědět
DP

Daniel Preininger

11.6.2017 00:08 Reaguje na Petr Dvořák
Nezaznamenal jsem, že by někdo psal, že jde o "smyšlený problém", jen to že boj s tímto problémem je veden absolutně nesmyslně. Půda je národní bohatství = Zodpovědnost za stav půdy!
Odpovědět

11.6.2017 06:45 Reaguje na Petr Dvořák
Padesát let slyším tuto rétoriku. Politici si myslí,že musí bojovat, politik, když takto bojuje je nevěrohodný, pan Brabec to ještě neví.
Odpovědět

11.6.2017 08:50 Reaguje na
Nu dobrá, ale tadyten web je spíš o novinkách i tohodle rázu, ne o Vašich "traumatech z dětství", když to tak s prominutím nazvu. Tedy když odhlédneme od rétoriky boje proti něčemu, která se vám nelíbí, co konkrétně je na plánovaných změnách legislativy špatně?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.6.2017 14:32 Reaguje na
Trauma z dětství, co jste tím myslel. Ministerstvo ŽP potažmo zemědělství již padesát let bojují s erozí a furt žádný výsledek. Na tom je vidět k čemu jsou. Jen umí rozdávat z cizího nejlépe svým kamarádům.
Odpovědět
MM

Milan Milan

13.6.2017 21:11 Reaguje na Petr Dvořák
Sledujte srážkové úhrny za poslední léta, nebo teplotní rekordy třeba za posledních padesát - sto let, nebo si najděte statistiky kolik do roku 1989 zvýšili komanči zásoby povrchové vody oproti roku 1948 (pro zajímavost 500x!!!) a neotravovali občana kecami o jeho studni,ani mu nedotovali nádrž na dešťovnku, protože tam pochopitelně problém ani řešení není. Takže boj ze suchem se v podání současných diletantů a podpůrných ministerských statistik a proklamací stane bojem za zisky, buzeraci občanů, prolomení soukromí, úřední razítka...ale nevyřeší nic. První nějaké!! přehrady a rybníky! jsou v plánu až pro rok 2022!!!! takže je to stejný nekonečný příběh jako rozestavěné a nedostavěné dálnice. Ale bojovat se musí a to za každou cenu.
Odpovědět

Jan Škrdla

13.6.2017 23:37 Reaguje na Milan Milan
S rybníky a malými vodními nádržemi souhlasím. Velké přehrady jsou spíš problém než řešení. Většinou jsou až na dolním toku a na jejich místě, v údolní nivě by měly být lužní lesy a mokřady.
Odpovědět
DP

Daniel Preininger

11.6.2017 00:02
Ať to Brabec kouká nejdřív vyřídit Babišovi a taky všem těm borcům, co mění naší krajinu na souvislý pás logistických center, betonu a asfaltu. A hláška, že voda je státu, je také dost legrační, když jí stát prodal Veolii, panu Pascualovi z Mattonky a já nevím komu ještě.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.6.2017 21:40
hmmm, to mi jako někdo přijde a namontuje vodoměr na okap, který míří do vsakovací jámy? na přepad ze studánky? a to bude počítat jako plus, nebo jako minus?
Odpovědět

Jan Škrdla

14.6.2017 00:00
O tom, že je třeba něco dělat se mluví, ale realizace trochu vázne. Ještě stálé máme rozlehlé lány a kukuřice se pěstuje na erozí ohrožených svazích. Navíc velká část půdy padne za oběť výstavbě, protože je to pro někoho výhodné. Naopak provedení výsadby biokoridoru nebo větrolamu (které jsou už často navržené) se v mnohých případech odkládá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist