https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-loni-odevzdali-k-recyklaci-726-t-uspornych-zarivek-a-vybojek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi loni odevzdali k recyklaci 726 tun úsporných zářivek a výbojek

19.4.2017 10:50 | PRAHA (ČTK)
V 726 tunách světelných zdrojů je obsaženo zhruba 25 kilogramů toxické rtuti. V přepočtu na jednoho obyvatele sesbírali lidé v průměru za Česko zhruba 68 gramů úsporných žárovek. / ilustrační foto
V 726 tunách světelných zdrojů je obsaženo zhruba 25 kilogramů toxické rtuti. V přepočtu na jednoho obyvatele sesbírali lidé v průměru za Česko zhruba 68 gramů úsporných žárovek. / ilustrační foto
Foto | Ekolamp / Ekolamp
Češi loni odevzdali k recyklaci 726 tun úsporných zářivek a výbojek, což je meziročně asi o jedno procento méně. Nejvíce jich v přepočtu na jednoho obyvatele sesbírali v Královéhradeckém kraji a v Praze, nejméně v Jihomoravském kraji a na Vysočině. K recyklaci Češi odevzdali zářivky se zhruba 25 kilogramy toxické rtuti, která by mohla ve volné přírodě znečistit vodu v objemu dvou slapských přehrad. V tiskové zprávě o tom včera informovala společnost Ekolamp, která vytváří síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých osvětlovacích zařízení.
 

V přepočtu na jednoho obyvatele sesbírali lidé v průměru za Česko zhruba 68 gramů úsporných žárovek. Přitom v Královéhradeckém kraji a Praze to bylo v průměru 118 gramů na jednoho obyvatele, což je nejvíce v celé zemi. Úsporné zářivky na rozdíl od wolframových - neekologických nepatří do směsného odpadu. Pro malý obsah rtuti a hodnotných surovin se musejí odborně recyklovat ve speciálních sběrných nádobách.

"Královéhradecký kraj a Praha jsou výrazně ekologicky zaměřené: lidé zde odevzdali zhruba dvojnásobek úsporných zářivek než v jiných krajích. Nejhorší jsou naopak kraje Jihomoravský a Vysočina s 52 gramy na obyvatele," uvedla zástupkyně kolektivního systému Ekolamp Zuzana Adamcová.

V českých domácnostech je instalováno téměř 67 milionů světelných zdrojů. Neúsporných zdrojů světla dlouhodobě ubývá, přesto zatím tvoří v domácnostech 54 procent zejména neekologické žárovky. "Podíl úsporných zdrojů (46 procent) stabilně roste, oproti předchozímu roku o dva procentní body. V segmentu úsporných zdrojů převládají kompaktní zářivky (31 procent) a pak LED žárovky," uvedla Adamcová.

V 726 tunách světelných zdrojů je obsaženo zhruba 25 kilogramů toxické rtuti, která je ve světelném zdroji neškodná a pro svícení nutná. Rtuť je ale třeba ekologicky zpracovat. Recyklací je navíc možné využít více než 95 procent materiálu obsaženého ve světelných zdrojích, a tím šetřit přírodní zdroje.

V Česku je nyní k dispozici přes 4400 sběrných míst. "Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve sběrných dvorech, v obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech či nákupních centrech, na obecních a městských úřadech," uvedla Adamcová. Z jednotlivých míst zpětného odběru je nejčastěji využíván sběrný dvůr.

S vysloužilou zářivkou jsou lidé ochotni ujít do sběrného místa maximálně 617 metrů, sdělil ČTK Jan Hlaváč, mluvčí kolektivního systému Ekolamp. Přitom vzdálenost se zkracuje, v roce 2011 to byl jeden kilometr.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist