https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-vyvinuli-unikatni-domovni-cistirnu-sede-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci vyvinuli unikátní domovní čistírnu šedé vody

7.8.2017 01:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Šedá voda, voda, která odtéká z vany nebo z umyvadel, končí v kanalizaci jako odpad. Je to plýtvání.
Šedá voda, voda, která odtéká z vany nebo z umyvadel, končí v kanalizaci jako odpad. Je to plýtvání.
Foto | r d h / Flickr
Moderní zařízení schopné vyčistit v budovách tzv. šedou vodu vyvinuli výzkumníci z Vysokého učení technického v Brně. S inovací, která vznikla úspěšnou spoluprací akademiků s vývojáři ze společnosti ASIO, hodlají dobýt světový trh. Informuje o tom Technologická agentura ČR.
 

„Zatím v České republice není ekonomický tlak na užívání jiných vod než z veřejných vodovodů či studní. Vydatnost vodní zdrojů zatím dostačuje. To se však velmi rychle může změnit. Už dnes mají mnohé oblasti země zásadní problémy s dlouhotrvajícím suchem,“ upozornil Vladimír Jirmus z firmy ASIO.

„Sazby vodného a stočného by tak mohly za pár let narůst až nad sto korun za kubík vody. Pak budeme potřebovat zařízení, která budou umět vyčistit šedou vodu," říká Jirmus. Šedou vodu tvoří především voda ze sprch či z mytí rukou. Lidé se podle něj budou muset naučit dívat na šedou vodu nikoliv jako na odpad, ale jako na zdroj vody i energií a cenných látek. „Navíc se náš stát jako člen evropského společenství zavázal, že v budoucnu nebude pitnou vodu dotovat. Pokud bychom recyklační zařízení neměli, razantní zdražování vody by mohlo zásadně zasáhnout do rodinných rozpočtů lidí,“ zdůraznil Jirmus.

Takzvaná šedá voda z budov je odpadní voda bez produktů lidského metabolismu – ideálně ta část, která pochází ze sprch. Vyvinuté zařízení funguje tak, že se voda mechanicky předčistí a pak biologicky vyčistí na úroveň dešťové vody. Zařízení dokonce i vodu hygienicky zabezpečí a to díky filtraci na odtoku.

Unikátnost je především v tom, že je sloučena separace bakterií nutných pro biologické čištění a hygienické zabezpečení vody filtrací na membránách a v tom, jak jsou membrány regenerovány. Výsledkem je voda hygienicky zabezpečená a při tom neobsahující chlor. A je tedy snadno využitelná například na závlahu.

Opětovné využívání odpadních vod zmiňoval materiál Evropské unie k vodohospodářství jako alternativnímu prameni vody v oblastech s omezenými zdroji už v roce 2013. Před dvěma lety se začalo s definicí základních parametrů kvality vyčištěných odpadních vod pro zavlažování v zemědělství a doplňování jezer podzemní vody.

Podle profesora Jörga E. Drewse z Technické university v Mnichově, který je zároveň předsedou odborné skupiny International Water Association pro recyklaci odpadních vod a který nedávno přednášel o této problematice v Praze, opětovné využívání odpadních vod je ve světě již zcela běžné. Praktikuje jej například více než 80 % států USA. Například v Kalifornii se vyčištěná odpadní voda používá v zemědělství a zahradnictví pro závlahu, v průmyslu, ale i pro doplnění rezervoárů podzemních vod nebo pro rekreaci.

V některých zemích je využívání šedých vod v určených budovách již přímo nařízeno, v Japonsku například pro splachování toalet. V Evropě se použití šedých, nebo i dešťových vod začíná teprve diskutovat a zavádět. „Nutností se tyto systémy stávají v jižní Evropě, kde se v řadě oblastí začíná projevovat nedostatek pitné vody a tyto systémy jsou levnější než úprava vody mořské. Objevují se i v projektech administrativních budov a hotelů ve střední Evropě,“ řekl předseda Technologické agentury ČR Petr Očko.

V České republice podle něho zatím chybějí širší zkušenosti, ale i základna příslušných předpisů. Jsou už ale investoři, kteří především dešťovou vodu ve svých firmách v Česku úspěšně zpracovávají. „Je to například dánský výrobce známé stavebnice Lego v budovách své továrny ve středočeském Kladně,“ připomněl Petr Očko.

Společnost ASIO již dnes zařízení exportuje na Slovensko, do Maďarska, Rumunska a Chorvatska, kde vidí největší potenciál, protože tam je potřeba recyklace sladké vody nejnaléhavější. Vyvinuté recyklační zařízení je jedním z výzkumných projektů, které Technologická agentura ČR podpořila dotací ve výši 3,9 milionu korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.8.2017 07:31
no a kde je cena toho systému ? co to je pak za info když musím vše dohledávat ?!proč to tedy nezařadili do dotací na progran - dešťovka ? jaké složité předpisy zase je k tomu třeba vymýšlet ???
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist