https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/den-bez-aut-mohou-cesi-letos-slavit-hned-trikrat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Den bez aut mohou Češi letos slavit hned třikrát

21.9.2000 15:01 | PRAHA (EkoList)
Na pátek 3. listopadu vyhlásilo ekologické sdružení Děti Země již osmý ročník "Dne bez aut". Ačkoli se jedná o akci mezinárodní, její termín se často dost radikálně liší. O tom svědčí i dnešní happening ke "Světovému dni bez aut", který dnes zorganizovala pod heslem "Zvedněte zadky..." na pražském Staroměstském náměstí mezinárodní organizace Car Busters (Krotitelé aut). Na zítřek, tedy na pátek 22. září, vyhlásila zároveň oficiální "Evropský den bez aut" Evropská komise. K tomuto oficiálnímu termínu se také připojilo české Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a na jeho žádost i řada českých měst.
 

Car Busters

Plakátek, vyzývající do akce ke "Světovému dni bez aut" 21. září pojala mezinárodní organizace "Car Busters" docela vtipně.

"Myslím, že to je zbytečné tříštění každoroční akce Den bez aut," říká Miroslav Patrik z brněnské pobočky Dětí Země. Podle něj MŽP vědělo dopředu o tom, že Děti Země chystají letos den bez aut na 3. listopad (v roce 1999 se konala stejnojmenná akce 5. listopadu) a přesto se k nim nepřipojilo. MŽP naopak vyzvalo právě například česká města, aby se ke Dni bez aut přidala zítra.

Olomoucí tedy zítra díky tomu bude od sedmi od rána až do pěti hodin odpoledne jezdit tramvaj, která bude vozit cestující zadarmo. Ministr Kužvart hodlá Evropský Den bez aut oslavit zhruba osmikilometrovou pěší túrou z Informačního střediska CHKO Křivoklátsko ve Zbečně na hrad Křivoklát. Společnost mu přitom bude dělat litevský ministr životního prostředí Danius Lygis, který je v ČR na oficiální návštěvě. Kužvartova mluvčí Rita Gabrielová nevylučuje, že ministr oslaví den bez aut také několikrát. "Je ještě brzo říci definitivně, co bude dělat 3. listopadu. Ale pokud ho Děti Země požádají, myslím, že k akci jako je Den bez aut se velmi rád připojí," řekla dnes Gabrielová EkoListu.

Spolu s Dětmi Země oslaví listopadový Den bez aut obyvatelé Liberce, pro něž bude 3. 11. městská hromadná doprava zdarma a k akci se připojí také program Zdravá města ČR, který koordinuje sdružení Národní síť zdravých měst.

Den bez aut se v ČR slavil poprvé 15. března 1991 - tehdy v pouhých dvou městech. V loňském roce se do akce zapojilo už 22 měst a 62 organizací.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist