https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/den-bez-palmoveho-oleje-se-stal-mezinarodnim-diky-ceskym-organizacim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Den bez palmového oleje se stal mezinárodním. Díky českým organizacím

1.2.2017 10:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rozšiřování plantáží palem olejných se nyní podle ochránců přírody přesouvá čím dál více z Asie do Afriky
Rozšiřování plantáží palem olejných se nyní podle ochránců přírody přesouvá čím dál více z Asie do Afriky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přání Koalice proti palmovému oleji, která sdružuje české ochranářské organizace, se naplnilo. Den bez palmového oleje připadající na první únor se stal díky jejímu úsilí mezinárodním. Připojila se k němu hnutí na Slovensku, v Polsku, Nizozemí, Portugalsku, Austrálii a Indonésii. První únorový den také oficiálně vzniká Mezinárodní koalice proti palmovému oleji (Palm Oil Watch International), sdělila Kateřina Holubová, mluvčí české koalice.
 

„Češi začínají být ochranářskou velmocí a mají být opravdu na co hrdí,“ uvedla Martina Skohoutilová, koordinátorka nově založené nadnárodní koalice. České ekologické organizace a odborníci chránící tropické pralesy i jejich obyvatele z říše zvířat působí napříč světadíly.

V jihovýchodní Asii, kterou zakládání plantáží palmy olejné a problémy s tím související postihly v současné době nejvíce, působí český primatolog Stanislav Lhota, jedna z vůdčích osobností boje proti palmovému oleji, i tým The Kukang Rescue Program chránící outloně váhavé. Tyto noční poloopice jsou podle koordinátora organizace Františka Příbrského jedny z mnoha obětí destrukce pralesů. „Kromě zabavování prodávaných a nelegálně držených outloňů a jejich následné rehabilitace se snažíme zejména osvětou místních lidí přispět k tomu, aby si outloně zdejší ani evropští obyvatelé nepořizovali jako domácí mazlíčky, ale také jim ukazujeme, jaké škody způsobuje celosvětově rostoucí poptávka po palmovém oleji,“ popisuje působení ochranářské organizace František Příbrský.


Více informací o chráněných outloních váhavých v článku Outloň jako domácí mazlíček? Co se za tím skrývá a je to vůbec legální?

Rozšiřování plantáží palem olejných se nyní podle ochránců přírody přesouvá čím dál více z Asie do Afriky. „Stejně jako orangutani tak začínají být poptávkou po palmovém oleji ohrožené i gorily, šimpanzi či třeba pralesní žirafy okapi,“ upozorňuje Martin Mikeš, předseda české organizace Kedjom-Keku, která usiluje o ochranu a obnovu horského deštného lesa v Kamerunu a pro místní obyvatele provozuje tzv. "školy v mlze".

Máslovník africký roste na rozdíl od palmy olejné v suchých polopouštních oblastech, kde je velkým problémem úbytek dřevin. Užitek z případného zvýšení poptávky po bambuckém másle, a tedy sázení stromů máslovníku v těchto oblastech, by mohli mít místní lidé i divoká zvířata
Máslovník africký roste na rozdíl od palmy olejné v suchých polopouštních oblastech, kde je velkým problémem úbytek dřevin. Užitek z případného zvýšení poptávky po bambuckém másle, a tedy sázení stromů máslovníku v těchto oblastech, by mohli mít místní lidé i divoká zvířata
Foto | CIFOR / Flickr.com

Africká naděje - bambucké máslo

Kromě ní působí na africkém kontinentu ochránce slonů Arthur F. Sniegon a organizace Save-Elephants. „Pronásledujeme pytláky a hledáme způsoby soužití mezi slony a domorodci. Cítíme však, že obrovskou hrozbu pro Afriku představuje také právě palmový olej," vysvětluje Arthur F. Sniegon. V Africe se podle jeho slov ale možná skrývá i naděje - bambucké máslo. To se získává z plodu máslovníku afrického, stromu nabízejícího podle ochránce přírody ekologicky podstatně šetrnější náhradu za palmový olej tam, kde jej v Evropě není možné nahradit evropskými oleji. „Na rozdíl od palmy olejné roste máslovník v suchých polopouštních oblastech, kde je velkým problémem úbytek dřevin. Užitek z případného zvýšení poptávky po bambuckém másle, a tedy sázení stromů máslovníku v těchto oblastech, by pak mohli mít nejen místní lidé, ale i zdejší divoká zvířata - včetně slonů,“ dodává Arthur F. Sniegon.

Masivní výsadba palem olejných neznamená jen ničení pralesů, ale ovlivňuje i místní obyvatele, upozorňuje koalice. „Palmoolejné korporace připravují místní obyvatele o původní, dlouhodobě udržitelnější, zdravější a nezřídka i ekonomičtější způsoby obživy,“ říká Christine Doležalová z analytického centra Glopolis, které právě v těchto dnech organizuje také on-line festival Svět na talíři o globálních souvislostech produkce potravin.

Koalice proti palmovému oleji v zemích mírného pásma prosazuje snižování nadměrné spotřeby olejů a tuků a nahrazení palmového oleje lokálními či alespoň evropskými oleji, jako je například slunečnicový, řepkový, olivový a další. „Někteří lidé se obávají, že když přestaneme dovážet palmový olej, bude u nás ještě více lánů řepky olejky - ty jsou však v ČR zejména proto, že z nich tuzemští olejáři vyrábějí agrodiesel. I tento problém by se měl začít řešit,“ uzavírá David Číp ze Záchranné stanice pro divoká zvířata v Jaroměři.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist