https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divadlem-protestovali-proti-zakazu-vystavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divadlem protestovali proti zákazu výstavy

3.11.2000 10:55 | PRAHA (EkoList)
Drobnou divadelní scénkou s názvem "Ve městě s autem - Absurdní pohádka o dvou dějstvích" dnes na Staroměstském náměstí demonstrovali členové Centra pro dopravu a energetiku (CDE) a mezinárodní organizace Car Busters proti tomu, že jim pražský magistrát zabránil uspořádat na tomto místě výstavu o dopravě ve městě. Výstava pod názvem "Ve městě s autem", umístěná v nízkopodlažním autobuse zapůjčeném Dopravním podnikem hl.m. Prahy, měla začít dnes a pokračovat až do neděle. Zvláštní komise Magistrátu hlavního města Prahy však výstavu ve středu zakázala.
 

"Tato komise rozhoduje o tom, zda se nějaká akce může či nemůže na veřejném prostranství uskutečnit. Zohledňuje přitom, zda akce neobtěžuje hlukem či neznečišťuje prostředí. Proč jim však vadila výstava o škodlivých vlivech automobilové dopravy ve městě, která měla v klidu proběhnout v zaparkovaném autobuse, to opravdu nechápu," říká Petr Kurfürst z CDE těsně před tím, než dává pokyn k zahájení improvizovaného představení.

Principál

"Principál a pouťový vyvolavač" Petr Kurfürst ukazuje na tabuli obrázky z "daleké Evropské unie", kde se o Den bez aut letos postarali v 810 městech. Sleduje jej Ivana Jakubková, coby hlavní vypravěčka a pohádková babička. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Scénka začíná. "Za sedmero horami a sedmero řekami leží daleká Evropská unie," zahajuje první dějství pohádková babička v podání Ivany Jakubkové (Car Busters). První dějství představuje přístup Evropské unie (EU), kde proběhl 22. září Den bez aut v 810 městech (ve stejný den se připojilo dalších 47 měst mimo EU).

Druhé dějství přenáší publikum, složené především z přítomných novinářů a několika málo turistů, "přes sedmero hor a sedmero řek" zpět do České republiky a do Prahy. "A tam se děje... Ne, to se neříká, Pepíčku. Tam se neděje nic," vypráví pohádková babička z Car Busters. "Pražské dějství" však zdaleka nekončí. Líčí snahu Dětí Země vyhlásit český den bez aut na 3. listopad, tedy na dnešek. "V devíti městech zařídili městskou dopravu zdarma, alespoň nějak se připojili i v dalších 32 městech," říká "principál" Kurfürst. V Praze měla mimo jiné probíhat právě výstava na Staroměstském náměstí. Jenomže "Komisi" se zdá taková výstava zbytečná, vždyť přece "v ulicích je tolik krásných barevných autíček" a tak "Komise" výstavu zakazuje.

Organizátoři happeningu mezi přítomné alespoň rozdali brožurky s fotografiemi a plným textem plánované výstavy, kterou během dneška zveřejní i na internetové stránce http://cde.ecn.cz/vystava. "Čtrnáct výtisků brožurky doneseme vzápětí na podatelnu magistrátu adresně pro všechny členy komise, která nám výstavu znemožnila," uzavřel happening Petr Kurfürst.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist