https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-zalovala-cesko-kvuli-odpadu-ktery-stat-nechce-odvezt-z-polska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise žalovala Česko. Kvůli odpadu, který stát nechce odvézt z Polska

22.7.2016 12:33 | BRUSEL (ČTK)
Evropská komise zažalovala u Soudního dvora EU Českou republiku, protože země nepřevzala zpět 20.000 tun nebezpečného odpadu z Polska.
Evropská komise zažalovala u Soudního dvora EU Českou republiku, protože země nepřevzala zpět 20.000 tun nebezpečného odpadu z Polska.
Foto | s_falkow / Flickr
Evropská komise zažalovala u Soudního dvora EU Českou republiku, protože země nepřevzala zpět 20.000 tun nebezpečného odpadu z Polska. Česká strana dosud uváděla, že o odpad nejde, a proto nic zpět přebírat nebude. Podle českého ministerstva životního prostředí byl český postup správný.
 

Komise na záležitost poprvé upozornila v listopadu 2014. O rok později odmítla argumenty české strany, že zásilky jedné české firmy do Polska v letech 2010 a 2011 by měly být klasifikovány jako produkt, a vyzvala proto Česko k jejich odvozu zpět na české území.

"Vzhledem k tomu, že české orgány toto zpětvzetí stále odmítají, postupuje Komise věc Soudnímu dvoru EU," uvedla dnes komise v tiskové zprávě.

České ministerstvo životního prostředí je přesvědčené, že postup ČR byl správný. "Jsme připraveni ho obhájit u Soudního dvora EU," řekla dnes ČTK mluvčí resortu Petra Roubíčková. Žalobu ale ministerstvo ještě neobdrželo a její přesný obsah tedy nezná.

Případ je součástí několikaletého sporu mezi Českem a Polskem o klasifikaci toho, co vlastně do Polska z české strany doputovalo.

Podle ČR se jedná o palivovou směs, vyrobenou za použití kalů ze sanace ostravských lagun. Praha upozorňuje, že ona palivová směs je registrována u Evropské chemické agentury v souladu s evropským nařízením Reach o regulaci chemických látek.

Polsko zásilku, určenou původně pro polskou energetiku, odmítá přijmout a s odvoláním na nařízení o přepravě odpadů uvádí, že se jedná o nebezpečný odpad, který má být vrácen na místo původu. Evropská komise je stejného názoru a dnes upozornila, že pokud se příslušné orgány v zemi určení a v zemi původu nemohou dohodnout na tom, zda je nějaká zásilka odpad či ne, musí se s ní zacházet jako s odpadem - země původu ji tedy musí vzít zpět.

Přemístění odpadu mělo být podle Evropské komise předem písemně oznámeno a odsouhlaseno. Zásilky však oznámeny nebyly, považují se tak za "nedovolenou přepravu" a česká strana by měla podniknout nezbytné kroky, aby byl odpad vrácen, uvedla dnes unijní exekutiva.

Látka, podle Bruselu složená z kyselého dehtu z rafinace ropy, uhelného prachu a oxidu vápenatého, byla českým provozovatelem koncem roku 2010 odeslána do polských Katovic. Směs byla vyrobena s použitím kalů z ostravských lagun, jejichž sanaci z pověření státu a přes podnik Diamo prováděla firma Geosan. Ta pak výsledný výrobek distribuovala v ČR i v Polsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist