https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gorilam-se-dari-a-to-diky-ekoturistice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gorilám se daří, a to díky ekoturistice

15.12.2010 07:54 | HODONÍN/KIGALI (Ecomonitor)
Nárůst přítomných jedinců o 26 % může vypadat jako úspěch, přesto je ale kriticky ohrožených goril horských v pohoří masivu Virunga jen okolo 480 exemplářů.
Nárůst přítomných jedinců o 26 % může vypadat jako úspěch, přesto je ale kriticky ohrožených goril horských v pohoří masivu Virunga jen okolo 480 exemplářů.
Podle výsledků monitoringu provedeného na území Rwandy, Ugandy a Demokratické republiky Kongo se populace goril horských oproti roku 2003 mírně zvýšila. Zpráva místních odborníků se podle Reuters pochvalně vyjadřuje o pozitivním vlivu ekoturistiky, kdy turisté v touze spatřit gorily, přinášejí do regionu peníze potřebné na management rezervace.
 

Nárůst přítomných jedinců o 26 % může vypadat jako úspěch dlouholeté snahy ochránců přírody, přesto je ale kriticky ohrožených goril horských v pohoří masivu Virunga jen okolo 480 exemplářů.

„Za úbytek goril mohl nekontrolovaný lov, prodej gorilích mláďat jako domácích mazlíčků a hlavně „bushmeat“ – poptávka po mase z pralesa pro potřeby místních,“ říká ochranář Tom Sengalama. Druh tak stanul na pokraji svého vyhynutí v témže století, kdy byl objeven. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je současná světová populace goril horských 786 jedinců. Další enkláva největších primátů se nachází v rezervaci konžského národního parku Bwindi, kde sčítání jedinců probíhalo v roce 2006.

Nový monitoring, při kterém odborníci doprovázení místními stopaři nachodili v těžko prostupném terénu horských pralesů okolo tisíce kilometrů, byl založen nejen na přímých pozorováních, ale i evidenci pobytových stop, zejména trusu. Jeho odběrem a následnou analýzou DNA byla odrušena možnost opakovaného započítání už evidovaných jedinců. „Díky každodenní dřině teď sklízíme plody své práce,“ říká Rica Rwigambová, vedoucí Odboru turismu a ochrany přírody. Příjmy z turistického ruchu jsou ve Rwandě z 90 % založeny na zahraničních ekoturistech, toužících spatřit gorily. Letos přinesli do rozpočtu na 175 milionů dolarů.

Článek byl uveřejněn na serveru Reuters dne 8. 12. 2010 pod názvem „Gorilla conservation bears fruit“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist