https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-zivotniho-prostredi-loni-kontrolovala-razantneji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce životního prostředí loni kontrolovala razantněji

7.4.2016 12:00 | PRAHA (ČTK)
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni používala silnější nástroje kontroly než v minulosti. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel inspekce Erik Geuss. Počet kontrol meziročně vzrostl o více než tisíc na 15.677 a o téměř deset procent na 345 vzrostl počet opatření k nápravě, která jsou ukládána vedle pokuty nebo mimo ni. K vyřešení řady případů přispěla podle něj i takzvaná malá Kobra, v níž od loňska spolupracuje ČIŽP mimo jiné s kriminalisty, celníky, obchodní inspekcí i finančním úřadem.
 

Inspektoři loni uložili téměř tři tisíce pokut za skoro 136 milionů korun, nejčastěji kvůli odpadům. Celkový objem pokut nicméně meziročně klesl o zhruba 13 milionů korun.

Udělování tzv. nápravného opatření je podle Geusse pracnější než pokuta. "Zatímco pokuty mohou být udělovány stále dokola a nic to nevyřeší, tak pokud subjekt nedodrží nápravné opatření, dáváme podnět k uzavření provozu, což je nejsilnější nástroj, který inspekce strategicky využívá," řekl. Loni těchto podnětů byla podle Geusse zhruba čtyřicítka. Nejčastější nápravná opatření jsou udělována při kontrolách skládek, nebo v průmyslu, například u továrních provozů a výměny technologií.

Inspekce měla přitom k dispozici o 12 inspektorů méně než v minulosti, podotkl ředitel. V přímé inspekční práci pracovalo 385 inspektorů v deseti oblastních inspektorátech a na ředitelství. Nyní se jejich počet navyšuje o 25.

Geuss ocenil spolupráci v rámci "malé Kobry". "Vidíme to v každodenní činnosti. Pro mě je důležitější, že si o nelegální činnosti vyměňujeme informace. Inspekce teprve od loňského roku se dozví z registru vozidel provozovatele příslušného nákladního vozidla," řekl. Pomáhá to například řešit případy s navážením nelegálních skládek.

Nejvyšší pokutu z celorepublikového pohledu dostala loni společnost Demolice Recyklace, s.r.o., a to pět milionů korun. Na Rokycansku použila k terénním úpravám na pozemcích směs odpadů o hmotnosti více než 47 tisíc tun. "Byly nalezeny kusy betonu, zámková dlažba, asfalt, šlo o značné poškozování životního prostředí," popsal Geuss.

Druhou nejvyšší pokutu, 3,2 milionu korun, dostala firma Capital group Service, s.r.o. Protiprávně těžila ve druhé zóně Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Vykácela les o rozloze zhruba 1,5 hektaru, včetně porostů mladších 80 let. "A to tak, že zásadním způsobem změnila lesní pozemek," upozornil Geuss.

Prioritní pro letošek je podle ředitele boj s nelegálními odpady. Byť má úsek odpadů jen 80 inspektorů, provedl loni kontrolu všech skládek nebezpečných odpadů. Takových skládek jsou stovky.

Inspekci se podle Geusse také podařilo zastavit nepříznivý trend ve financování. Od ministerstva životního prostředí loni dostala na investice pět milionů korun, peníze šly například na laboratorní kontroly, které jsou zásadním důkazním materiálem pro správní řízení, i na přístrojové vybavení. Provozní náklady inspekce se ročně pohybují kolem 50 milionů korun.


reklama

 
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist