https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-biologove-pomahaji-nalezt-tucnakum-pravou-lasku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřJak biologové pomáhají nalézt tučňákům pravou lásku

18.2.2011 05:48 | BOSTON/HODONÍN (Ecomonitor)
Někdy může být opravdu těžké najít tu pravou lásku - i v říši zvířat.
Někdy může být opravdu těžké najít tu pravou lásku - i v říši zvířat.
Někdy může být opravdu těžké najít tu pravou, což ošetřovatelé z New England Aquarium v Bostonu nejspíš dobře vědí. Proto se snaží rozmnožování vymírajícího druhu jihoafrických tučňáků brýlových co nejvíc napomoci selektivním výběrem vhodných, co nejméně příbuzných partnerů a partnerek, píše server Boston.com.
 

Zpráva popisuje aktivity týmu odborníků, kteří se snaží zachránit druh, kterému v následujících dvaceti letech vyhynutí. "Můžeme se postarat o přežití tohoto druhu tím, že trochu napomůžeme jejich lásce," říká Andrea Desjardinsová, jedna ze členů "seznamovací" kanceláře pro tučňáky. A popisuje, jak náročné je poslední dobou zajistit dostatečnou genetickou rozmanitost, a to i s jedinci odchycenými z volné přírody.

Výběr vhodných jedinců, systematická práce s připouštěním párů a sledování jejich vzájemných reakcí má u tučňáků nastartovat jakýsi baby-boom. Mláďata pak mají zachránit druh, jehož četnost ve volné přírodě se odhaduje už jen na 90 000.

Článek byl uveřejněn na serveru Boston.com dne 13. 2. 2011 pod názvem True love birds.


reklama

 
Další informace |
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist