https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-opisuji-od-zvirat-s-vyrobou-pevne-prilby-poradi-datel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé opisují od zvířat: s výrobou pevné přilby poradí datel

14.4.2012 01:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Datli černí
Datli černí
Datel je navzdory svému pracovnímu úsilí, do kterého se vrhá doslova po hlavě, velmi odolný proti úrazům mozku a očí. To nedalo spát čínským vědcům, kteří tři roky zkoumali mechanické vlastnosti lebky datla. Podle jejich výsledků by se mohly v budoucnu začít vyrábět bezpečnější přilby pro lidi.
 

Zranění hlavy, respektive mozku, vedou velmi často k těžkým postižením nebo smrti. Úrazy se týkají zejména mladých lidí na začátku dospělosti. Adaptace datlů na silné otřesy hlavy, která jim umožňuje rychle klovat do dřeva, aniž by docházelo ke zranění mozku nebo očí, ležela dlouho v hlavě vědců na celém světě. Podle dřívějších studií vědci předpokládali, že za schopností stojí především silné svalstvo, případně způsob, jakým ptáci do dřeva klovou.

Čínští vědci, kteří svou studii zveřejnili v časopise Science China Life Sciences, se zaměřili na mechanické vlastnosti ptačí lebky. Podrobně porovnávali vlastnosti mikrostruktury kostí i sestavení jednotlivých lebečních kostí a zobáku, které se díky evoluci vyvíjely miliony let.

Podle výzkumu je lebka datla podstatně silnější než lebka skřivana. Lebka datlů je jednak silnější, jednak její struktura je tvořená z plátů, zatímco skřivan má lebku spíše tvořenou jednotlivými pruhy. Zdá se tedy, že mikrostruktura stavby lebky silně ovlivňuje její mechanické vlastnosti. Zajímavé ale je, že žádný podstatný rozdíl neexistuje v síle zobáku.

Podle čínských vědců stojí za ochranou mozku ptáků právě mechanické vlastnosti lebky, které jsou schopné utlumit nárazy, kterým jsou vystaven během klování do dřeva.

Lebka datla má velkou pevnost a schopnost odolat zranění. Důvodem je unikátní mikrostruktura, která chrání ptačí mozek při nárazech ve velké rychlosti. Stavba lebky by mohla inspirovat designéry při vymýšlení nových ochranných pomůckách pro lidi.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist