https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mexicky-zaliv-pomohly-zachranit-zazracne-bakterie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mexický záliv pomohly zachránit „zázračné bakterie“

11.1.2011 05:40 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Američtí záchranáři se těsně po havárii snažili část ropy spálit.
Američtí záchranáři se těsně po havárii snažili část ropy spálit.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Paul Rooney / United States Coast Guard
Původně vše vypadalo na apokalypsu, z níž se bude Mexický záliv vzpamatovávat dlouhá léta. Nakonec však jsou dopady dubnové havárie ropné plošiny společnosti BP méně drastické, než se čekalo. A nyní se ukazuje, že svůj podíl na tom má nečekané, a dílem tedy bezmála zázračné, působení bakterií, které ropné produkty rozložily. Vyplývá to ze studie publikované v novém čísle časopisu Science. Podle ní bakterie ještě v hlubině oceánu poměrně rychle rozložily především unikající metan.
 

„Metan byl kompletně zlikvidován do počátku září, stalo se to velmi rychle a hodně nás to překvapilo,“ sdělil médiím jeden z autorů studie David Valentine, profesor geochemie. Podle časopisu Science má tento překvapivý výsledek dalekosáhlý význam – ukazuje, že ekosystémy jsou schopny vypořádat se s řadou nečekaných situací. A že mikroorganismy hrají zásadní roli v tom, aby zabránily některým „skleníkovým plynům“ dostat se do atmosféry.

Katastrofa ropné plošiny Deepwater Horizon se stala nejhorším neštěstím svého druhu v americké historii. Odhaduje se, že metan představoval zhruba dvacet procent uhlovodíků, které unikly z prasklých vrtů.

Vědci se nyní chystají tento fenomén dále zkoumat. Výsledky tohoto „experimentu“ mohou dle nich uklidnit ty, kteří varují před potenciálně ničivými výrony metanu a jiných plynů z mořského dna. K nim podle oceánologů čas od času dochází a podle katastrofických scénářů by zvláště velký výron mohl narušit ekosystém oceánů i atmosféry.

Nyní se tedy ukazuje, že platí stará známá poučka: Příroda dokáže vyřešit více, než si lidé myslí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist