https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muze-byt-slon-zahradnikem-v-lesich-asie-a-afriky-je-dokonce-nenahraditelny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Může být slon zahradníkem? V lesích Asie a Afriky je dokonce nenahraditelný

10.5.2011 01:41 | KIBALA/HODONÍN (Ecomonitor)
„Obdobně jako orchideje nemohou přežít bez specifických opylovačů, řada rostlinných druhů se bez slonů přestane úspěšně šířit,“ tvrdí autoři studie.
„Obdobně jako orchideje nemohou přežít bez specifických opylovačů, řada rostlinných druhů se bez slonů přestane úspěšně šířit,“ tvrdí autoři studie.
Představa slona ve slamáku, jak pečuje o květinovou zahrádku, nám normálně na mysl nevytane. Přesto můžeme o slonech hovořit jako o největších zahradnících světa. Podle studie uveřejněné v prestižním žurnálu Acta Oceologica patří v oblasti zoochorie, tedy šíření semen rostlin živočichy, sloni mezi ty nejaktivnější rozsévače, píše server Mongabay.
 

Podobně prospěšná je i řada hlodavců, ptáků a netopýrů, ale nikdo z nich nedokáže transportovat srovnatelně velké množství semen na velkou vzdálenost. Autoři studie Stephen Blake a Ahimsa Campos-Arceiz uvedli řadu rostlinných druhů, které jsou na slonech závislé. A vzhledem k rapidnímu poklesu počtu slonů v Africe i Asii je tady zaděláno na pořádný ekologický problém.

„Obdobně jako orchideje nemohou přežít bez specifických opylovačů, řada rostlinných druhů se bez slonů přestane úspěšně šířit,“ tvrdí Campos-Arceiz. K šíření semen pomáhají sloni v savaně, když otěrem o vegetaci odnášejí semena na své kůži. Nejmarkantněji se ale projevují v pralesích, kde je dostatek ovoce. Semena prošlá zažívacím traktem sloni účinně rozprašují na míle daleko od původního místa. Tato nevábná cesta má ale pro semena klíčový význam. V Asii se tak dostávají poměrně těžká semena na šest kilometrů od matečného stromu, v africkém Kongu však i na 57 kilometrů. „Nejlépe zdokumentovaným případem je sloní výpomoc při přenosu semen stromu Balanites wilsoniana v Ugandě,“ říká Blake a doplňuje: „To, že se přestane šířit Balanites, nebude mít zásadní negativní dopad na lesní ekosystémy. Jde ale o to, že se vychýlí konkurenční rovnováha stovek dalších, navázaných druhů.“

Kumulativní dopad aktivity slonů na společenstva je velmi důležitý. Odchod slonů do ‚věčných lovišť? tak může vychýlit ekologickou rovnováhu ekosystémů a nahradit druhově rozmanitá stanoviště chudými. „To je ten klíčový bod ekologického hlediska,“ vysvětluje Blake.„Asijští sloni jsou vyhubeni na 95 % svého původního areálu a přežívají v malých, fragmentovaných populacích,“ shrnuje neradostné počty Campos-Arceiz. „Prakticky každý třetí slon v Asii je chován v zajetí.“ Africké populace jsou relativně stabilnější, i když v pralesech jsou ohroženy nájezdy pytláků. „Celkově tedy můžeme očekávat úbytek biologické rozmanitosti pralesů a savan a zjednodušení struktury a funkce zasažených ekosystémů.“

Článek byl uveřejněn 25. 4. 2011 na serveru Mongabay.com pod názvem „Elephants: the gardeners of Asia's and Africa's forests“.
reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist