https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jihu-moravy-31-000-lidi-bez-proudu-hasici-meli-600-vyjezdu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jihu Moravy 31.000 lidí bez proudu, hasiči měli 600 výjezdů

29.10.2017 16:43 | PRAHA (ČTK)
Vítr zesílil na jižní Moravě během dopoledne za silného deště. Hasiči začali odstraňovat převážně spadlé stromy, uvolněné střešní krytiny, billboardy či komíny.
Vítr zesílil na jižní Moravě během dopoledne za silného deště. Hasiči začali odstraňovat převážně spadlé stromy, uvolněné střešní krytiny, billboardy či komíny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvůli dnešní vichřici bylo dnes odpoledne na jižní Moravě bez elektřiny kolem 31.000 odběrných míst. Nejhorší situace byla na Blanensku a Brněnsku. Některé poruchy vedení se dařilo opravit, na mnoha místech však přijedou technici společnosti E.ON, až se vítr uklidní a nebude hrozit, že na ně spadne strom. Hasiči měli dnes téměř 600 výjezdů a odpoledne stále přibývaly. Sanitka podle policie odvezla 74letého muže, který se snažil zabezpečit plechy na střeše.
 

Podle mluvčí firmy E.ON Boženy Herodesové byla situace kritická a počty nových či opravených poruch se průběžně měnily. "Například na Vyškovsku se podařilo některé odstranit. Na Brněnsku je 95 poruch, na Blanensku 61," uvedla Herodesová.

Vítr zesílil na jižní Moravě během dopoledne za silného deště. Hasiči začali odstraňovat převážně spadlé stromy, uvolněné střešní krytiny, billboardy či komíny. Museli zabezpečit také utrženou střechu základní školy Horníkova v Brně-Líšni. Jak bude vypadat situace v nejbližších hodinách a dnech, bude zřejmé ze schůzky hasičů, policistů a vedení školy. Stejně jako energetici hlásili hasiči nejhorší situaci z Brněnska a Blanenska. Kvůli větru zavřela v poledne také brněnská zoologická zahrada.

Policisté evidovali zhruba 300 případů, kdy se na ně lidé obrátili s problémem v souvislosti s větrem, důvody byly podobné jako u hasičů. Vítr poškodil fasády, střechy i zaparkovaná auta. "Doprava na hlavních tazích nebyla výrazně komplikována. Policisté například zabezpečovali provoz na křižovatce v ulici Heršpická v Brně. Silný vítr zde uvolnil jeden ze semaforů nad křižovatkou, protože hrozil pád do vozovky," uvedla mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová.

Vítr foukal silně v celém Česku, meteorologové změřili v Brně-Tuřanech náraz větru o síle 112 kilometrů za hodinu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist