https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-likvidaci-ekologickych-zatezi-pujde-z-fondu-eu-600-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na likvidaci ekologických zátěží půjde z fondů EU 600 milionů Kč

15.3.2016 19:53 | PRAHA (ČTK)
Z evropských fondů je připraveno 600 milionů korun na likvidaci ekologických zátěží, dlouhodobých havárií a míst, která jsou zasažena nebezpečnými chemikáliemi. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo výzvu, na jejímž základě se o dotace mohou ucházet firmy, obce, církve i obecně prospěšné společnosti. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) mají peníze zajistit sanaci nejvážněji zasažených lokalit, které vážně ohrožují lidské zdraví a životní prostředí.
 

"Ekologické zátěže, které léta nikdo neřešil, často i na pozemcích nebo v areálech bez majitele, jsou bolavou patou státu," uvedl Brabec. Peníze podle něj půjdou i na projekty, které pomohou vyčistit lokality zasažené nebezpečnými chemikáliemi, například pesticidy nebo polychromovanými bifenyly.

O peníze mohou zájemci žádat od 1. dubna do 30. června. Dotace by mohla podpořit až 85 procent celkových uznatelných nákladů, podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana činí minimální výše výdajů na projekt půl milionu korun.

Stát se při privatizaci majetku nabyvatelům zamořených území v 90. letech zavázal k odstranění starých ekologických škod u vybraných společností. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže. Za likvidaci ekologických škod je zodpovědné ministerstvo financí, projekty resort financuje z privatizačního účtu, likvidaci ale řeší jednotlivá ministerstva dílčími tendry.

Mezi dosud nedořešené velké staré ekologické zátěže patří například areály společností Spolchemie Ústí nad Labem, Spolana Neratovice, laguny Ostramo (celá tzv. Dolní oblast Vítkovic v Ostravě, včetně řady koksoven), Unipetrol Litvínov, státní podnik DIAMO, Paramo, Synthesia Pardubice nebo Třinecké železárny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist