https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/napodobit-efektni-orientaci-mravencu-se-u-robotu-podarilo-diky-svetlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Napodobit efektní orientaci mravenců se u robotů podařilo díky světlu

29.3.2013 00:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mravenci argentinští za sebou nechávají feromonové značky. Robotičtí mravenci si cestu vyznačovali světelnými značkami.
Mravenci argentinští za sebou nechávají feromonové značky. Robotičtí mravenci si cestu vyznačovali světelnými značkami.
Foto | Simon Garnier: Garnier S, Combe M, Jost C, Theraulaz G (2013) Do Ants Need to Estimate the Geometrical Properties of Trail Bifurcations to Find an Efficient Route? A Swarm Robotics Test Bed. PLOS Comput Biol 9(3): e1002903. doi:10.1371/journal.pcbi.100290
Mravenčí hemžení se může na první pohled zdát jako chaotické. Ve skutečnosti spolu mravenci při svých cestách komunikují pomocí feromonových značek a kolonie mravenců tak funguje jako vzájemně propojený a komunikující systém. Vědcům se nyní povedlo tuto schopnost napodobit u robotických mravenců. Jen místo feromonů slouží robůtkům světlo.
 

Mravencům slouží jejich feromony hlavně při hledání cesty z bodu A do bodu B. Jednotliví mravenci nejprve jakoby zmateně pobíhají prostorem, ve skutečnosti ale pro ostatní mapují slepé uličky a vyznačují správnou trasu. Brzy je cesta nalezena a mravenci po ní běhají jako po dálnici. Vědci z New Jersey Institute of Technology a z francouzského Research Centre on Animal Cognition se zaměřili hlavně na úlohu jedince v procesu hledání cesty pro zbytek kolonie a to, jak se orientuje v prostoru.

Vědci se zaměřili hlavně na mravence argentinského. Ti si při mapování prostoru pomáhají pomocí feromonových značek. Vědci si vyrobili svou kolonii umělých mravenců z malých robůtků o velikosti cukrové kostky. Tito robůtci ale místo feromonových značek za sebou nechávají světelné značky. Každý z nich pak je schopen světlo rozpoznat pomocí senzorů.

Na začátku experimentu bylo bludiště, kterým měli robůtci projít, ponořené do tmy. Jednotliví mravenčí roboti se na základě naprogramovaného chování odpozorovaného z přírody pustili do „objevování“ cesty: z počátku pobíhali naprosto náhodně, byť ve stejném směru k bodu B. Tímto způsobem nakonec objevili cestu, která je bludištěm provedla k hledanému místu. Trasa pak byla vyznačena světelnými značkami. Kdykoliv na ně nějaký dosud tápající robot narazil, „věděl“, kudy se má dát.

Líbí se Vám Ekolist? Je jednoduché mu přispět.

Vědci tímto testem ověřili, že není nutné každého jednotlivého robota programovat složitým softwarem pro zmapování prostředí a schopnost se v něm orientovat. Stačí je naučit je náhodný postup daným směrem a zároveň je naučit orientovat se podle zanechaných světelných značek.

„Náš výzkum ukazuje, že k efektivní navigaci a hledání potravy nejsou zapotřebí složité kognitivní schopnosti,“ říká Simon Garnier, vedoucí výzkumu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist