https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nicive-povodne-roku-2002-pripomina-na-prazske-kampe-vystava-velkoformatovych-fotografii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ničivé povodně roku 2002 připomíná na pražské Kampě výstava velkoformátových fotografií

18.8.2017 01:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Výstava na pražské Kampě připomíná povodně roku 2002.
Výstava na pražské Kampě připomíná povodně roku 2002.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha.eu
Velkoformátové fotografie zachycují okamžiky ze dnů, kdy Vltava v roce 2002 v Praze kulminovala. Kampa, Karlín, Libeň, zoologická zahrada, Chuchle a další místa se ocitla pod vodou. Snímky zachycují i dny těsně po povodni, kdy velká voda ustoupila a objevily se bahnem a nejrůznějšími předměty zanesené ulice a parky i domy. Výstava je až do 30. září volně přístupná na pražské Kampě. Informuje o tom pražský magistrát.
 

„Praha se s následky velké vody velmi dobře vyrovnala, ovšem za vynaložení obrovských finančních částek," řekla při středeční vernisáži primátorka Prahy Adriana Krnáčová. "Další velké náklady si vyžádalo vybudování rozsáhlého systému protipovodňových zábran, jehož funkčnost každoročními cvičeními důkladně prověřujeme. A že se jednalo o tu nejlepší investici, se ukázalo v roce 2013, kdy rychlá a koordinovaná stavba protipovodňových bariér zabránila tomu, aby se historie z roku 2002 opakovala.“

Výstava
Výstava
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha.eu

„Povodně před patnácti lety jsem zažil na vlastní kůži. Měl jsem možnost vidět, jak vám v několika vteřinách voda vezme všechno, co jste předtím dlouhá léta budovali. A jak málo stačí, aby vás připravila i o blízkého člověka," uvedl radní Libor Hadrava. "Pro Prahu tato povodeň znamenala jednu z největších živelných pohrom v celé její historii. Ihned po povodni proto začal magistrát v ohrožených oblastech zásadně rozšiřovat protipovodňová opatření." Zabránit Vltavě a Berounce v tom, aby se při povodni vylily mimo koryto, mají v centrálních částech Prahy a na křižovatkách s komunikacemi zejména mobilní protipovodňové bariéry, v ostatních úsecích i stálé protipovodňové zemní hráze, železobetonové stěny a suché poldry.

Povodeň, která Prahu v srpnu roku 2002 postihla, byla svým rozsahem, průtokem a důsledky nejničivější povodní v novodobé historii a způsobila na majetku města škody za téměř 30 miliard korun. Na území hlavního města naštěstí nedošlo v přímé souvislosti s povodní ke ztrátám na životech.

Výstava
Výstava
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha.eu

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist