https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nisa-je-v-sasku-znecistena-olovem-konzumace-ryb-je-ale-mozna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nisa je v Sasku znečištěna olovem, konzumace ryb je ale možná

4.4.2016 12:29 | DRÁŽĎANY (ČTK)
Nisa do poloviny 90. let minulého století byla označována jako silně znečištěná řeka. Situace se ale díky zavádění čističek komunální a průmyslové odpadní vody výrazně zlepšila
Nisa do poloviny 90. let minulého století byla označována jako silně znečištěná řeka. Situace se ale díky zavádění čističek komunální a průmyslové odpadní vody výrazně zlepšila
Znečištění Lužické Nisy v Německu olovem nadále překračuje povolené limity Evropské unie, přesto však konzumace ryb ulovených v řece nepředstavuje žádné velké zdravotní riziko. Podle listu Sächsische Zeitung to uvedlo saské ministerstvo životního prostředí.
 

Ekologický stav Nisy, která pramení v Jizerských horách v České republice a která až do soutoku s Odrou tvoří hranici mezi Německem a Polskem, se od roku 1990 neustále zlepšuje. V roce 1995 bylo například v Bad Muskau, kde Nisa opouští Sasko a vtéká do Braniborska, zjištěno 190 mikrogramů rtuti v jednom kilogramu rybího masa. V roce 2011 v Pechernu jižně od Bad Muskau to bylo 130 mikrogramů. Aktuální hodnoty Sächsische Zeitung nezmiňuje, limity EU jsou nicméně 20 mikrogramů na kilogram masa.

Rtuť nalezená v rybách nyní pochází podle saského ministerstva životního prostředí především z kontaminace v minulosti a ne z aktivních zdrojů znečištění.

Pro rybáře, které ryby z Nisy konzumují, aktuální vývoj stavu řeky znamená, že jim nehrozí žádná větší zdravotní rizika. S nimi je nutné počítat při znečištění v podobě 500 mikrogramů na kilogram masa.

Mnohem ostražitější by však měli být lidé, kteří se v řece chtějí koupat. Nisa pro takovéto osvěžení vhodná není kvůli chemickému znečištění a také mikrobiálnímu, které je velké především v blízkosti čističek vody.

V Německu patří k nejvíce znečištěným úsek Nisy od hranic s Českou republikou až zhruba k Hagenwerderu, kde jsou vysoké hodnoty mikrobiálního znečištění a také fosforu a uhličitanu. K vysokým hodnotám fosforu přispívá mimo jiné i řeka Mandava, která se vlévá do Nisy před Žitavou. Dále po proudu se čistota Nisy zlepšuje.

Nisa do poloviny 90. let minulého století byla označována jako silně znečištěná řeka. Situace se ale díky zavádění čističek komunální a průmyslové odpadní vody výrazně zlepšila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist