https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novela-stavebniho-zakona-omezi-moznosti-lidi-hajit-sva-prava-tvrdi-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novela stavebního zákona omezí možnosti lidí hájit svá práva, tvrdí ekologické organizace

4.4.2017 10:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Těžko si ale lze představit hrubší porušení těchto priorit, než jsou pozměňovací návrhy k novele stavebního zákona, předložené poslancem sociální demokracie  Jaroslavem Foldynou," říká za ČSOP její předseda Libor Ambrozek. Ilustrační foto.
"Těžko si ale lze představit hrubší porušení těchto priorit, než jsou pozměňovací návrhy k novele stavebního zákona, předložené poslancem sociální demokracie Jaroslavem Foldynou," říká za ČSOP její předseda Libor Ambrozek. Ilustrační foto.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | me / Wikimedia Commons
Ekologické organizace vyzvaly poslankyně a poslance, aby zamítli vládní návrh stavebního zákona či přinejmenším některé poslanecké pozměňující návrhy. Novela by podle ekologických organizací nepřinesla slibované výrazné zjednodušení a zrychlení rozhodování, ale další komplikované výjimky. Poslanecké návrhy by navíc zakázaly sousedům připomínkovat dopady spalovny odpadů, lakovny či čerpací stanice na zdraví a životní prostředí. Předkladatelé návrhů tvrdí, že chtějí zabránit „nadměrným a nepodloženým blokacím výstavby“. Sněmovna o novele stavebního zákona rozhodne zítra.
 

„Rozhodování o stavbách je neúnosně komplikované a zdlouhavé. Bude-li ale schválena vládní novela s desítkami pozměňovacích návrhů, nevyzná se v nových pravidlech už vůbec nikdo. Odstranění veřejné kontroly by rozšířilo prostor pro korupci. Vládní strany by tak prosadily přesný opak toho, co slibovaly,“ říká Daniel Vondrouš, ředitele a legislativního experta Zeleného kruhu. K novele zákona jsou kritičtí i Piráti.

Jak připomíná Český svaz ochránců přírody, jedna z priorit programového prohlášení současné vlády zní: „Rozvoj občanské společnosti, činnosti nestátních neziskových organizací a účast občanů na rozhodování a správě veřejných záležitostí jako nezbytné součásti funkčního demokratického právního státu.“ A na jiném místě programového prohlášení se praví: „Vláda zachová současnou legislativně zaručenou úroveň občanských práv týkajících se životního prostředí.“

"Těžko si ale lze představit hrubší porušení těchto priorit, než jsou pozměňovací návrhy k novele stavebního zákona, předložené poslancem sociální demokracie Jaroslavem Foldynou," říká za ČSOP její předseda Libor Ambrozek. Celý komentář Libora Ambrozka si můžete přečíst zde.

Podle asociace ekologických organizací Zelený kruh vládní návrh novely stavebního zákona nezrychlí rozhodování, jen omezí jeho kvalitu, otevřenost a možnosti lidí hájit svá práva. Několik poslaneckých pozměňovacích návrhů jde přitom ještě mnohem dál a přímo brání lidem vyjadřovat se k dopadům velkých staveb v sousedství. Novelu a pozměňovací návrh podrobně hodnotí Infolist Zeleného kruhu.

Schválením pozměňovacích návrhů by podle Zeleného kruhu lidé ztratili možnost ovlivnit zda, či za jakých podmínek, bude pod jejich domy stanoveno průzkumné území pro těžbu břidlicového plynu či uranu nebo pro vyhledávání konečného hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. "Sousedé by se již nemohli vyjadřovat k prachu či hluku ze staveb, kde neproběhne plný proces posouzení vlivů na životní prostředí. Týkalo by se to také staveb typu pražského silničního tunelu Blanka či spalovny komunálních odpadů v Chotíkově u Plzně," líčí Daniel Vondrouš.

"Veřejnost by dále nemohla připomínkovat dopady konkrétních jaderných technologií na životní prostředí a zdraví. Došlo by k omezení kontroly působení autorizovaných inspektorů. O chráněných druzích by se mohlo rozhodovat bez odborných organizací a veřejnosti. Omezena by byla také práva vlastníků půdy."

Předkladatelé návrhů tvrdí, že chtějí zabránit „nadměrným a nepodloženým blokacím výstavby“. Podle Zeleného kruhu ale nijak nedoložili, že k něčemu takovému dochází. "Průtahy v rozhodování jdou na vrub úřadů a nekvalitních podkladů investorů," říká Vondrouš. Podle něho pozměňovací návrhy rozhodování nijak neurychlují. "Lhůty zůstávají stejné a vylučují jen některé z účastníků řízení. Omezují však informace, které dosud při svém rozhodování úřady využívají, a brání veřejné kontrole, která je nejlepší prevencí proti korupci," tvrdí Vondrouš.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist