https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-zakon-o-odpadech-vlada-zrejme-dostane-koncem-cervna-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový zákon o odpadech vláda zřejmě dostane koncem června

24.6.2016 05:04 | PRAHA (ČTK)
Do roku 2024 se odpady mají přestat ukládat na skládky.
Do roku 2024 se odpady mají přestat ukládat na skládky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový zákon o odpadech má dostat vláda koncem června. Norma má mimo jiné zvýšit razantně poplatky za skládkování netříděného odpadu, a to postupně s cílem eliminovat ukládání odpadů na skládky v roce 2024. Poplatek podle poslední verze nebude platit provozovatel skládky, ale původce odpadu, uvedl včera na semináři v Senátu ředitel odboru odpadů Jaromír Manhart z ministerstva životního prostředí.
 

"Poplatníkem skládkovacího poplatku bude původce odpadu, nikoli provozovatel skládky. Poplatek bude bez daně z přidané hodnoty," uvedl Manhart. Podle návrhu se má poplatek za netříděný odpad zvyšovat ze současných 500 korun za tunu až na 1850 korun, beze změn by měl zůstat jen poplatek za skládku takzvaného zbytkové, tedy nevyužitelného odpadu.

Správcem poplatku ze skládkování, který platí obce a firmy, má být podle ředitele nově Fond životního prostředí, nikoli krajské úřady. Příjmy z poplatku má fond rozdělit jako kompenzaci obcím, na jejich území bude skládka, a financovat z nich projekty v oblasti odpadového hospodářství, dodal Manhart.

Návrh zákona rovněž zvýšit maximální hranici pro poplatek za svoz komunálního odpadu z 1000 korun o stokorunu. Ministerstvo to v předloze zdůvodnilo inflací. Oponenti včetně Svazu měst a obcí se ale obávají, že dopad na peněženky bude ještě vyšší kvůli zvýšeným skládkovacím poplatkům. Podle plánů ministerstva by tomu ale mělo zabránit důslednější třídění odpadů. Norma v tom vychází ze směrnice EU, podle níž by se mělo zhruba do deseti let recyklovat 60 procent komunálního odpadu.

Zákon by měl rovněž omezil zřízení a provozování mobilních zařízení ke sběru odpadů. Doposud podle MŽP nebylo možné zkontrolovat, zda jeho provozovatel nakládal s odpady legálně. Norma by podle Manharta měla zmínit také školní sběry tříděného odpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist